С внасянето днес на оставките на премиера на Северна Македония

...
С внасянето днес на оставките на премиера на Северна Македония
Коментари Харесай

Димитър Ковачевски и председателят на парламента на РСМ подават оставки

С внасянето през днешния ден на оставките на премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, както и на ръководителя на Народното събрание на страната Талат Джафери, стартира процедурата по желание на техническо държавно управление в Северна Македония, чиято съществена цел е да приготви изборите напролет.

Талат Джафери подава оставка, защото е номиниран за механически министър председател. 

Оставките на държавното управление и на ръководителя на Народното събрание ще бъдат гласувани в Народното събрание на съвещание, което ще се организира в петък. На това съвещание би трябвало да бъде определен и нов ръководител на законодателния орган на страната. Номинацията за тази позиция е на СДСМ, която предлага координаторът на парламентарната група на партията Йован Митревски да управлява Народното събрание в последните 100 дни преди изборите. 

Още през днешния ден, откакто Ковачевски и Джафери подадат оставка, президентът Пендаровски ще бъде известен, че държавното управление е в оставка и болшинството има предложение за нов мандатоносител за министър председател. Тогава Джафери би трябвало да получи от президента мандат за сформиране на техническо държавно управление доста бързо. 

В събота Талат Джафери ще би трябвало да внесе в Народното събрание състава и стратегия на техническото държавно управление. Заседанието, на което ще бъде гласуван кабинетът ще се организира в неделя, когато в среднощ изтича последният вероятен период за това. На второ съвещание същия ден би трябвало да бъдат гласувани и зам.-министрите, както и новите депутати, които ще заместят тези, които са гласувани като министри, с цел да бъде Народното събрание в цялостен състав.

Талат Джафери ще бъде третият министър-председател на техническо държавно управление в Северна Македония и първият министър председател от албанската общественост в страната, откакто през 2020 година предходният министър председател Зоран Заев и ръководителят на най-голямата албанска партия ДСИ Али Ахмети се схванаха идващият механически министър председател да бъде албанец. В напрегнатата предизборна обстановка от ВМРО-ДПМНЕ излязоха с решение да вземат участие със свои министри в държавното управление, само че да не гласоподават за него, а от СДСМ обявиха, че откакто опозиционната партия не поддържа своите министри няма съображение и СДСМ да го направи, което направи политическото напрежение още по-голямо. 

След координационната среща в Народното събрание през вчерашния ден Джафери сподели, че ще показа цялостен състав на държавно управление, доколкото от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ посочат свои претенденти за министри.

Съгласно контракта от Пържино, който постави завършек на политическата рецесия в страната през 2015 година, опозицията получава позициите на министър на вътрешните работи и на труда и обществената политика, както и няколко поста на зам.-министри.

На съвещание късно нощес ВМРО-ДПМНЕ гласоподаваха номинациите си: юристът и ръководител на правната комисия на партията Панче Тошковски е предлагането им за министър на вътрешните работи, Гьоко Велковски - за министър на труда и обществената политика. Кандидатурите на партията за зам.-министри в министерствата за финанси, за осведомително общество и администрацията, и за земеделие също бяха гласувани и утвърдени. От опозиционната партия потвърдиха решението си, че ще гласоподават с „ въздържал се ” в пленарната зала, предава Българска телеграфна агенция. 

И без гласовете на опозицията техническото държавно управление може да бъде гласувано, в случай че настоящето ръководещо болшинство от СДСМ и ДСИ го поддържа.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР