С влизането на Сърбия в Европейския съюз, той ще стане

...
С влизането на Сърбия в Европейския съюз, той ще стане
Коментари Харесай

България, Гърция и Румъния подкрепиха Сърбия за ЕС, Израел говори за газ към Балканите

С влизането на Сърбия в Европейския съюз, той ще стане по-силен. Това сподели министър председателят Бойко Борисов на конференция след четиристранна среща на високо ниво в резиденция " Евксиноград " сред България, Гърция, Румъния и Сърбия. „ Нашата четворка и събирането ни тук постоянно са имали една цел. В рамките на Европейски Съюз да повдигнем равнището на съгласуваност - и енергийна, и инфраструктурна, цифрова и нашата политика в никакъв случай не е била ориентирана против трети страни. Точно противоположното “, безапелационен бе Борисов, представен от организация " Фокус ".
По думите му четворката има за цел освен да укрепва Европейски Съюз, само че и да го прави по-силен. По отношение на наличието на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, Борисов разяснява: „ Това, че сме поканили безценен посетител, дава опция на сътрудниците в двустранните срещи да си приказват и за вложения, и за всичко, което ги касае тях “, добави българският министър-председател.
Сподели с товите другари

Благодарни сме на България, Гърция и Румъния за поддръжката, която ни оказват по европейския път. Това сподели от своя страна президентът на Сърбия Александър Вучич . „ Запознах моите другари, сътрудници със обстановката в Западните Балкани. Говорих за връзките сред Белград и Прищина, за нуждата разговорът и диалозите да бъдат продължени, с вярата, че с ваша поддръжка пред Европа и пред света ще можем да потвърдим, че ще можем да потвърдим, че можем да избегнем, каквито и да е произшествия и проблеми и че ще запазим мира и стабилността, които са нужни на всички нас “, разяснява президентът Вучич.
Той посочи, че във всички сфери Сърбия разчита на своите другари от София, Букурещ и Атина. „ Искаме това съдействие във всички области да продължи да се развива “, изясни още Вучич. По думите му освен пътищата, жп линиите и газа, а и във всички други области могат и би трябвало да си сътрудничат по-добре. Той посочи, че идната среща ще се организира в средата на декември в Белград.
Четиристранните срещи сред България, Гърция, Румъния и Сърбия се трансфораха в институция, направихме значими крачки напред, разясни гръцкият министър председател Алексис Ципрас . „ Преди година започнаха напъните на страните ни. Когато започнаха нашите срещи, нещата на Балканите и в района не бяха толкоз оптимистични. Днес компликациите остават, само че сме създали доста значими крачки напред. Дойде значимото българско европредседателство, което взехме решение да назовем Балканско. Вече приказваме за идното румънско председателство, което се надяваме да докара до една нова вероятност на Западните Балкани “, съобщи Ципрас.
Сподели с товите другари
„ В интервала сред двете ръководи се случи историческо събитие – Преспанското съглашение, което отбелязва разрешаването на един дълготраен проблем, който се отнася за целия район. Това съглашение ще има многочислени изгоди за благоденствието и икономическото взаимно развиване на Югоизточна Европа. Може да способства и за задълбочаването на развиването на целия район, изключително на Северна Гърция и Бивша югославска република Македония – да трансформира района в огромен транспортен център “, безапелационен бе Ципрас. „ Днес имаме опция да подчертаем смисъла, което придаваме на присъединителния развой от Югоизточна Европа и изключително на Сърбия, която е на първа линия на страните кандидатки “, добави Ципрас и напомни поддръжката към напъните на премиера Александър Вучич да продължи разговора за Косово.
Искаме Дунава да остане значим транспортен кулоар сред Запада и Изтока на Европа, разяснява министър председателят на Румъния Виорика Дънчила . „ Днешната среща е добър мотив за продължението на разговора сред нас що се отнася до районното съдействие, като изхождаме от общите ползи за обезпечаване на стабилността и просперитета в района. Това са доста значими цели в геополитическата обстановка на района. Уверих в уговорката, който поема Румъния, във връзка с все по-голямата съгласуваност в региона на Балканите, която да разреши и един дълготраен напредък в района “, съобщи Дънчила. По думите ѝ в това отношение на своите събеседници е показала позицията на Румъния, която е изразила и на срещата на високо ниво в нейната страна.


В енергетиката обсъдихме по какъв начин Израел може да помогне за постигането на задачите в енергийния бранш на тук показаните страни. Можем да помогнем на страните да покачат успеваемостта на енергийните доставки. За това бе безапелационен израелският министър председател Бенямин Нетаняху .
„ Най-дългият водопровод под вода ще тръгне от наша територия, ще мине през Кипър, Крит и Гърция, а може би и през Балканите. В момента сме в предварителна фаза на изследване “, изясни Нетаняху. „ За нас е значимо да изнасяме газ, да го пренасяме до вас, с цел да можем да диверсифицираме доставките “, разяснява израелският министър председател. „ Евреите са претърпели ужасни неща по време на Холокоста. Във вашите страни има смели мъже и дами, които са се изправили и с гърдите си са защитавали живота на евреите. Правили са го неведнъж. Това е нещо, което в никакъв случай няма да забравим “, съобщи той.
„ Благодарни сме за общата ви позиция против антисемитизма в историята и в този момент. Всяка от страните има твърда позиция против това и за нас това е доста значимо. Омразата, която стартира с евреите, може да се популяризира по целия свят. За това за човечеството това е значимо “, разгласи Бенямин Нетаняху. „ Работим и за положителното на народите ви, като сътворяваме високотехнологични предпоставки да се борим с тероризма. В доста случаи сме успявали да предотвратим доста терористични офанзиви. Получили сме от службите на вашите страни доста помощ “, уточни той.

„ Обсъдихме съдействието сред страните и Израел. Трите значими неща в общ подтекст са технологиите, енергетиката и сигурността “, акцентира Нетаняху. „ В региона на технологиите към този момент вършим най-различни неща дружно, само че има какво още да се направи. Това, което ражда мозъкът, е извънредно скъпо “, разяснява той. „ Истинска чест за мен и за моята страна е да бъдем поканени на тази районна среща ", сподели още израелският министър председател.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР