С влизането на Русия в Украйна, което според мен е

...
С влизането на Русия в Украйна, което според мен е
Коментари Харесай

Експерт: Инвазията в Украйна е най-голямата стратегическа грешка на Русия от ВСВ насам

С влизането на Русия в Украйна, което съгласно мен е най-голямата стратегическа неточност на Русия след интервала на Студената война, пък и за този интервал, в действителност Путин заложи на карта ориста на цялата си страна.

Това разгласи в студиото на „ Добро утро, Европа “ специалистът по интернационална сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев.

Той е безапелационен, че Кремъл е позволил серия от тежки стратегически неточности.

„ Първо – той не оцени единството на Запада. Второ – лидерската позиция на Съединени американски щати и това, че американците незабавно ще заемат водеща роля в този развой. Трето – доста неправилна оценка беше дадена за украинските въоръжени сили. Те бяха оценени от съветското разузнаване преди войната като слаби и които, надали не, ще се предадат още в първите часове от началото на войната. Погрешна оценка беше дадена и за положението на съветската стопанска система и какъв брой дълго време военно-промишленият комплекс в Русия ще може да поддържа такава война със Запада “, разяснява специалистът.

„ Грешка беше и стратегическото обмисляне на Генералния щаб на Русия на самата интервенция. Както знаете, тя трябваше да бъде ориентирана към Киев, който да бъде високомерен, да бъде изработен церемониал, да се раздадат ордените и медалите и всичко да завърши “, добави проф. Кънчев.
Знае ли някой каква е стратегическата цел на интервенцията в Украйна? Първоначалната цел беше обвързвана с НАТО. На втория стадий се оказа, че това е завладяването на Киев и цяла Украйна. Сега внезапно на трети стадий се оказва, че трябвало да вземат Донбас и да го защитят. Русия няма ясна, изрично дефинирана и добре учредена теоретично и политически стратегическа цел.
проф. Румен Кънчев, специалист по интернационална сигурност и геополитика

Според специалиста по интернационална сигурност мобилизацията в Русия е вследствие на украинската контраатака от началото на месеца.

„ Путин е притиснат да вкара тази частична готовност. Ако неговата войска беше изпълнила своите задания, нямаше да се стигне до това “, счита проф. Кънчев.

По думите му руснаците обичат родината си, само че бягат от Путин, тъй като си дават сметка за злополуката, към която съветският държавен глава води войната.

Проф. Кънчев предвижда постепенна консолидация в идващите две години на онази част от съветското общество, която няма да бъде удовлетворена от развиването на войната.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР