С високите температури все по-често се случва да се натъкнем

...
С високите температури все по-често се случва да се натъкнем
Коментари Харесай

„Четири лапи“ със съвети: Как да предпазим домашните си любимци от кърлежи?

С високите температури все по-често се случва да се натъкнем на кърлеж след разходка навън . Освен за хората, те са рискови и за животните, защото придвижват микроби и болести, причиняващи заболявания. „ Четири лапи “ събра някои потребни препоръки по какъв начин да предпазим домашните си любимци от тях.

Експерти пресмятат, че всеки четвърти кърлеж е притежател на патогени, причинители на болести, засягащи кръвта. Броят на инфекциите с лаймска болест, TBE и бабезиоза нараства в международен мащаб.

Бабезиозата , известна още като кучешка бабезиоза, се предава от по този начин наречения „ блатен кърлеж “. Първите признаци включват безсилие и липса на вкус и могат да доведат до анемия , съпроводена от тресчица и заспалост . „ Четири лапи “ поучава неотложно да посетите ветеринар, в случай че подозирате, че домашният Ви любим може да има сходни признаци. Без лекуване, заболяването е смъртоносна .

Същото важи и за ТВЕ (енцефалит, пренасян от кърлежи). Слабостта и сънливостта са ранни предупредителни сигнали, последвани от признаци като висока температура и гърчове . Енцефалитът най-често се диагностицира при животни с ниска имунна система . В ранните си стадии това заболяване може да се лекува с антибиотици . Без лекуване обаче, може да докара до съществени пристъпи на тресчица, мощно безсилие, отмалялост и инфектиране на ставите, а в краен етап – до парализа . Ваксинацията е целесъобразна, само че за жалост тя не подсигурява 100% отбрана.

Кърлежите се срещат най-често във високите треви

Първите кърлежи стават дейни с лекото повишение на температурите, нормално още през март , когато градусите към този момент надвишават 8°C. Според специалистите, стоплянето и влагата подтикват развиването на кърлежите. Това е повода сега да следим същински взрив на ухапванията от кърлежи.

Паякообразните инсекти се срещат най-често в широколистни и смесени гори , треви и папрати на височина до 1,5 метра, чакайки жертвите си. Кърлежите нямат очи, само че разполагат със специфичен датчик (Органът на Халер), ситуиран на предните им крайници, който разрешава да открият животно гостоприемник. След като се закачат, те могат да се хранят от животното гостоприемник дни наред , преди да се махнат от него.

Важно: проверявайте Вашия домакински любим след всяко излизане на открито

„ Четири лапи “ подсеща притежателите на домашни любимци да преглеждат обширно тялото им след всяка разходка или време, прекарано навън. Ако виждат кърлеж, то той би трябвало да бъде отстранен незабавно.

На пазара съществуват редица артикули , които могат да защищават Вашия домакински любим от набезите на дребните кръвопийци под формата на пипети, нашийници и хапчета. Някои от тях имат репелентно деяние и срещу други инсекти като комари. Капките от пипетите се нанасят върху задната част на врата, където животното не може да ги оближе. Предлагат се и артикули, които по едно и също време пазят от кърлежи и ги унищожават .

Внимавайте в тази ситуация с инсектицида „ Перметрин “ – кучетата понасят това вещество доста добре, само че то е токсично за котките. Прочетете деликатно листовката и не използвайте еднакъв артикул за предотвратяване на кучета и котки.

За котки се предлагат артикули за непосредствено нанасяне върху козината като пудра или пипети да вземем за пример, а не – нашийници срещу бълхи, защото нашийникът може да се закачи , когато котките се катерят някъде. Освен това, наличните в комерсиалната мрежа нашийници срещу паразити не подсигуряват 100% отбрана.

Всеки артикул има период на валидност , който деликатно би трябвало да се следи. „ Четири лапи “ поучава да се консултирате с Вашия ветеринарен доктор, който да предложи артикул за характерните потребности на Вашето куче или котка.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР