С възторжени викове и ръкопляскания - така бе посрещнат в

...
С възторжени викове и ръкопляскания - така бе посрещнат в
Коментари Харесай

Кой е Олаф Шолц

С възторжени крясъци и ръкопляскания - по този начин бе посрещнат в неделя вечерта главният претендент на ГСДП Олаф Шолц на трибуната на партийната централа в Берлин. На него му се удаде нещо, което до неотдавна се смяташе за невероятно: да изведе Социалдемократическата партия от дългогодишната ѝ рецесия и да реализира доста по-добри резултати от тези на предходните парламентарни избори през 2017.

През пролетта на 2021 партията към момента събираше едвам 15% електорална поддръжка. Но по-късно ненадейно стартира стръмният ѝ напредък. С това пътят към канцлерския пост обаче към момента не е изминат. Кой ще ръководи Германия ще се реши след съдружните договаряния през идващите седмици и месеци. Защото са вероятни разнообразни обединения. Социалдемократите обаче ще водят тези договаряния с високо вдигната глава и със самочувствието, че са постигнали доста добър резултат.

Колко мощен е социалдемократическият заряд у Шолц?

По време на предизборната акция ГСДП заложи напълно на Олаф Шолц - неговото лице беше по всички плакати, той произнасяше речите по всички предизборни манифестации, той участваше в политическите диспути. Цялата акция на партията беше насочена само и единствено към личността на 63-годишния ѝ главен претендент. "Той е човек на действието, който си схваща работата и я умее " - това беше посланието, с което социалдемократите представяха Олаф Шолц като общественик с богат управленчески опит и като натурален правоприемник на Ангела Меркел. От 2018 година Шолц е финансов министър в кабинета на Меркел, както и вицеканцлер на ръководещата необятна коалиция от ХДС/ХСС и ГСДП.

Но какъв брой мощен е социалдемократическият заряд у Олаф Шолц в действителност? На този чудноват на пръв взор въпрос може да се отговори единствено в случай че се хвърли взор обратно. През 2019 Шолц искаше да стане ръководител на ГСДП, само че на вътрешнопартийното допитване той остана втори. Двойката Саския Ескен и Норберт-Валтер Борянс победиха с обещанието да водят по-ляв политически курс от предходния. Олаф Шолц постоянно е бил причисляван по-скоро към консервативното крило на ГСДП. Толкова по-изненадващо беше, че през август 2020 партията номинира като собствен кандидат-канцлер точно Шолц, който преди този момент не пожела да избере за собствен ръководител.

Изправяш се и продължаваш самоуверено напред

Начинът, по който Шолц одобри провалянето си в избора за партиен водач е индикативен за маниера му да се оправя с рецесии. Неговият принцип: изправяш се още веднъж и продължаваш, без нито за момент да се съмняваш в себе си. Шолц е талантлив с непоклатимо самочувствие, построено в годините на десетилетната му политическа кариера, претърпяла не един и два труса. Нищо обаче не е успявало да го отклони от неговия път. Редица спешни обстановки, които хвърлиха известна сянка върху ролята на Шолц като финансов министър, не съумяха същински да му навредят - било то данъчният скандал към покупко-продажбите Cum-Ex, или измамите с Wirecard. Социалдемократът непроменяемо успяваше сполучливо да отбие отправените към него обвинявания.

"Никой не трябва да се опасява "

Качествата му на здравомислещ и прагматичен човек му помогнаха и в рецесията към пандемията. А той беше и индивидът, който разпределяше милиардните помощи. Шолц съумя да се възползва и от този факт, с цел да се изяви в позитивна светлина. Германия е в положение да се оправи финансово с проблемите, подбудени от пандемията - гласеше неговото мото. В предизборната акция той даде обещание също по този начин, че страната щу успее да върне 400-те милиарда нови отговорности, които пое поради пандемията. "Никой не трябва да се опасява, един път към този момент сме успявали да върнем задълженията след последната рецесия от 2008/2009 и в този момент още веднъж ще се оправим за по-малко от 10 години. " По подобен метод Олаф Шолц излага причините си и във връзка с отбраната на климата. "Прагматично, само че и с лице към бъдещето ", по този начин той обобщи програмата си в тази сфера. Външнополитически Шолц е поръчител за поредност. Казва, че под негово управление Германия ще се ангажира за "една мощна и суверенна Европа ", която "говори с обединен глас ", "защото другояче бихме се обезличили ". Шолц твърдо отстоява правилото за интензивно съдействие със Съединени американски щати и НАТО.

"Автоматизираният " Шолц

Прагматизмът на Шолц явно се хареса на жителите. В несигурни времена това качество очевидно се цени повече от персоналния сексапил. А Шолц е лишен от харизматичност. Да показва безредици и страсти - това е нещо, което Шолц просто не може. Даже в моменти на най-голяма наслада той остава външно индиферентен. Едва по време на предизборната акция той сподели повече страсти и непосредственост до хората, промени до известна степен своята гримаса и жестове. В продължение на дълги години обаче иронично го назоваха "Шолцомат “ (игра на думи - комбиниране от Шолц и автомат), описвайки монотонния му, автоматизиран метод на говорене и безизразното му лице.

И личната му Социалдемократическа партия неведнъж не е проявявала огромно схващане към интровертния прагматик от Хамбург, който непроменяемо споделя единствено най-необходимото и нито дума повече. Когато е кандидатствал за някакви партийни постове, Шолц по предписание е получавал най-слабите резултати. Въпреки това на него му се удаде да се издигне в политическата подчиненост. Безшумно, само че дейно.

От критик на капитализма до финансов министър

При това той изживя забележителна политическа смяна. През 1980-те години, като ръководител на младежката организация на Социалдемократите, Шолц беше към момента прекомерно коренен. Настояваше да вземем за пример "да се преодолее капиталистическата стопанска система ". Но работата му на юрист по трудово право със лична канцелария в Хамбург промени мисленето на дипломирания правист и му сподели по какъв начин в реалност действат стопанската система и предприемачеството. Досега Шолц е бил общоприет секретар на ГСДП, министър на труда, сенатор по вътрешните работи и основен кмет на Хамбург, а през 2018 стана финансов министър и вицеканцлер. Като възможен канцлер той би желал да ръководи дружно със Зелените и Свободните демократи. Но дали това негово предпочитание ще се сбъдне? Предстои да разберем.

Автор: Сабине Кинкарц
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР