С въвеждането на тол системата е възможно пътните такси за

...
С въвеждането на тол системата е възможно пътните такси за
Коментари Харесай

До 7 пъти по-високи такси с тол системата за камиони

С въвеждането на тол системата е допустимо пътните такси за тежкотоварните коли да скочат 6-7 пъти. След няколко месеца се чака камионите да заплащат не винетки, а за изминато разстояние, с цел да се движат по републиканската пътна мрежа, осведоми Нова телевизия. Сега винетка за ден за камионите коства 23 лв..

През предходната година от винетки в бюджета са влезнали малко над 352 млн. лева Две трети от тези доходи идват от водачите на леки коли.

Сега обаче схемата се трансформира и повече ще заплаща този, който употребява повече пътищата в страната. За леките коли остават винетките, а за тежкотоварните са тол таксите. Винетките стават електронни, само че цените им се резервират.

Покупката на електронната винетка ще наподобява на покупка на самолетен билет. В специфични автомати водачите ще вкарват регистрационния номер на колата и стремежи интервал. След това ще заплащат кеш или с банкова карта. Автомати за винетки ще има по бензиностанциите в страната, ще има и над 500 терминала на самообслужване, разяснява Борис Марков, представител на компанията, която ще построява системата.

Дали са купени винетките ще откриват специфични камери, инсталирани на рампи. Информация ще се подава в действително време към надзорен център. Така, в случай че данните на колата не са в системата, водачът ще бъде санкциониран, само че единствено в случай че го спре патрулка. В контрола с изключение на пътна полиция ще се включат и 50 коли с мобилни екипи на АПИ.

Шофьорите на камиони ще заплащат за изминати километри, а не за време, както до момента. Таксуването ще става посредством специфични устройства, инсталирани в кабината.

Друга опция е да се употребяват маршрутни талони. Ще се употребяват главно сателитни устройства, всеки ще има право да ги закупи или да ги употребява чартърен, изяснява Борис Марков.

В идващите месеци стартира построяването на 100 тол портала, 100 пункта за засичане на тежести и габарити, също и на център за ръководство.

За разлика от доста други страни, където заплащането става на гишета, инсталирани на автомагистралите, в България бариери и гишета няма да има. У нас водачите ще бъдат сканирани от устройства на железни рампи. Върху карта ще се пресъздава къде се намира камионът. Ще се пресмята изминатото разстояние и ще се начислява сметка, която превозвачът ще заплаща.

Световната банка предлага да вземем за пример такса от 20 ст за км за камионите. Тарифите би трябвало да бъдат утвърдени и от Брюксел.

Според превозвачите обаче новата система ще докара до загуби за бизнеса.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР