С въвеждането на системата Бонус - малус цената на застраховката

...
С въвеждането на системата Бонус - малус цената на застраховката
Коментари Харесай

С Бонус - малус 80% от шофьорите ще плащат по-малко за Гражданска отговорност

С въвеждането на системата " Бонус - малус " цената на застраховката " Гражданска отговорност " няма да се вдигне, а ще намалее в друга степен за 80 % от водачите. Това сподели пред публицисти през днешния ден Константин Велев, ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи, съобщи Българска телеграфна агенция.

От тази система по думите на Велев застрахователите няма да осъществят спомагателни облаги. Примерните водачи ще заплащат до 25 % по-ниска цена, а нарушителите - до 400 по-висока, уточни той.

Според АБЗ пет години след въвеждане на системата " бонус - малус " 1 550 000 водачи или 44,2 на 100 от всички водачи ще употребяват оптималния " бонус " от 25 % отстъпка в цената на полицата " Гражданска отговорност ". Други 0,6 на 100 от тях или 21 000 водачи пък ще заплащат оптималния " малус " от 400 % повишаване на полицата.

Системата, която се предлага, е допустимо най леката, основана е на пътните нарушавания и закононарушения по Закона за придвижване по пътищата, сподели Велев. От АБЗ оферират възобновяване на неутралния базов клас оптимално след 5 години, до момента в който в плана на Комисията за финансов контрол този период е 10 години. От Асоциацията желаят режимът на регистриране на водачите в застрахователната лавица на колите да става единствено един път годишно.

Не е ясно дали цената на полицата за Гражданска отговорност " Ще се отрази и на застраховката " Каско за коли ". Ако някоя компания стартира да подвига цената и на тази лавица, конкурентните компании ще се възползват и тя ще се принуди да я смъкна, сподели Велев.
Новата система ще е мощно оръжие във войната по пътищата - в страните където тя е въведена броят на злополуките внезапно пада с 20 - 30 %, показаха от Асоциацията.

По думите на Велев цената на междинната награда по застраховката " Гражданска отговорност сега пада - преди шест месеца тя е била 281,27 лв., а през ноември - 278,52 лв.. /БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР