С въвеждането на електронните рецепти ще има вече един здравен

...
С въвеждането на електронните рецепти ще има вече един здравен
Коментари Харесай

Гергана Николова: Въвеждането на електронната рецепта не може да се случи от 1 май


С въвеждането на електронните предписания ще има към този момент един здравен туризъм, при който българите ще вървят в прилежащи страни, с цел да си закупуват медикаменти. Странно е да не може да има една рецепта, написана на хартия. Това съобщи общопрактикуващият доктор и член на БЛС Гергана Николова в предаването „ Денят онлайн “ по Нова нюз.

„ Ние лекарите не работим единствено в кабинетите си. Ако човек е извикал доктор у дома по какъв начин би могъл по-късно да отиде да си вземе медикаментите? За да не може да пристигна в кабинета, той евентуално не се усеща добре. Електронните предписания могат да се издават единствено в кабинетите “, акцентира тя.

„ Няма техническа опция въвеждането на напълно електронна рецепта да се случи от 1 май. Друг проблем е, че ние работим с персонална информация и тя ще е застрашена, в случай че тази база-данни е качена на телефоните ни. Кой може да подсигурява, че тази информация няма да изтече, както преди време стана с Национална агенция за приходите. Това не взема решение проблемите на пациента да получат качествена и навременна здравна помощ. Какво вършим, в случай че се случи механически срив на системата? Как ще си получите медикаментите? Ако пациентите живеят в планински регион? “, пита се общопрактикуващият доктор.

„ Ние предлагаме хартиената рецепта да остане и след 1 май, другояче ще се затрудни съществено лекуването на пациентите “, посочи доктор Николова.

„ В медицината отговорността е извънредно сериозна. Затова не бих желала някой след мен да нанася спомагателни линии на неща, за които аз ще нося отговорност. Медицината е и изкуство “, акцентира тя.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР