С въвеждане на еврото ще има много повече инвестиции в

...
С въвеждане на еврото ще има много повече инвестиции в
Коментари Харесай

Ева Мария Попчева: С въвеждане на еврото ще има много повече инвестиции в България

С въвеждане на еврото ще има доста повече вложения в България, доста повече търговия с други страни, а това значи повече работни места, стопански растеж и по-високи заплати. Това разяснява заместник-председателят на парламентарната комисия по стопански и парични въпроси в Европейския парламентЕва Мария Попчева.

По думите ѝ не можем да чакаме по-високи заплати и стандарт, в случай че няма икономическа причина. Попчева посочи, че еврозоната е ясният стопански път за това.

Тя разяснява и някои от митовете, свързани с приемането на еврото, като разясни, че по-високата инфлация след въвеждане на еврото в страни с валутен ръб не е обвързвана с него. Попчева изясни, че аргументите за инфлацията са две - енергийните цени и цените на храните.

„ Нищо общо с валутния ръб. Валутният ръб е все едно, че имаме евро, тъй като валутният ни курс е закрепен с еврото ”.

Евродепутатът обърна внимание и на опасенията от повдигане на цените с приемане на еврото.

„ В Испания и в Германия е имало закръгляне на цените. Това, за което хората не приказват е, че е имало закръгляне на цени и надолу. Има опция, която някои страни при приемането на еврото направиха, е със законодателство да контролират цените ”.

По думите ѝ отсрочване на присъединението към еврозоната може да стане, в случай че не се одобряват нужните законодателните промени. Попчева акцентира, че в последна сметка това е едно политическо решение.

„ Ако политическите сили в България не желаят да влезем в еврозоната, ще е доста мъчно. Теоретично тогава другите страни членки могат да стартират да питат за какво не го вършим и да изискат отговорност, само че в последна сметка е значимо и жителите да поемат своята отговорност и да изискват от националните си представители да си свършат работата ”.

На въпрос за самодейността за осъществяване на референдум за еврото, Ева Мария Попчева разяснява, че би бил срещу българската Конституция и срещу договорите на Европейски Съюз. Тя посочи, че в Договора си за присъединение към Европейски Съюз, България има задължението да се причисли към еврото, тъй че не може след това да желаеме като страна да нарушаваме един интернационален контракт.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР