С въвеждане на дигитализация в земеделието може да решим проблема

...
С въвеждане на дигитализация в земеделието може да решим проблема
Коментари Харесай

С Google Maps борим недекларирания труд в земеделието

С въвеждане на цифровизация в земеделието може да решим казуса с недекларирания труд  в бранша в България. По испанския образец, посредством Гугъл Maps или друго приложение, ще се наблюдават площите, набраната и осъществена продукция, както и броя на обезпечените служащи. Това е измежду предложенията на евродепутат Момчил Неков за изсветляване на работата и заплащането в агросектора. Той участва на интернационален конгрес в Пловдив с фокус върху проблемите и предварителната защита на недекларирания труд в земеделието. Проявата се провежда от Федерацията на самостоятелните синдикати от земеделието /ФНСЗ/ към КНСБ.

Момчил Неков разяснява, че недекларираният труд на европейско равнище съставлява 20 % от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз, а страната ни и тук води състезание. Проблемът от една страна е, че служащият не получава никакви застраховки, трудов и застрахователен стаж. В същото време това е нелоялна конкуренция и кражба от тези работодатели, които заслужено заплащат и обезпечават служащите си.

Председателят на ФНСЗ Светла Василева e безапелационна, че измененията в българското селско стопанство и последствията от недалновидното използване на ОСП у нас през двата програмни интервала са довели до мощна поляризация на бранша. Формите на претовареност трагично са се трансформирали с непълна, спомагателна и неофициална претовареност.

Cтoтици xиляди бългapи paбoтят " нa чepнo " и ceзoннo в зeмeдeлиeтo в Eвpoпeйcĸия cъюз, coчaт дaннитe нa cиндиĸaтa. Сoциaлнитe ycлoвия и пpaвa вce пoвeчe ce oгpaничaвaт в cpaвнeниe c 10 или 20 гoдини пo-paнo. Cпopeд cтaтиcтиĸaтa бългapитe, ĸoитo ca ceзoнни paбoтници в зeмeдeлиeтo, нaй-вeчe в cтpaнитe oт т. нap. Cтapa Eвpoпa, ca пoвeчe oт 1 200 000 дyши.

Бившият шеф на Национален осигурителен институт и зам.-министър на труда и обществената политика Христина Митрева е на мнение, че решението на казуса е микс от ограничения: предварителна защита, промени в законодателството и увеличение на глобите, понижаване на административната тежест, синхрон сред инспекцията по труда, данъчни и обществени органи и други

Подробности по тематиката четете в агроприложението във вторник.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР