С ваучерите за храна, които част от фирмите раздават на

...
С ваучерите за храна, които част от фирмите раздават на
Коментари Харесай

Ще плащаме и битовите сметки с ваучерите от работодателите

С ваучерите за храна, които част от компаниите раздават на чиновниците и служащите си, към този момент ще могат да се заплащат и битови сметки като електрическа енергия, вода, парно и други. Досега с тези ваучери можеха за се купуват единствено хранителни артикули от избрани магазини.

В Бюджет 2022 за ваучери за храна са планувани 1 милиарда лв.. Това излиза наяве от оповестения законопроект, който би трябвало да влезе в действие от 1 април. С тази обществена облага служащите и чиновниците към този момент ще могат да заплащат и комунални услуги.

Сумата от 1 милиард лв. за ваучери, които работодателите обезпечават на своите чиновници, надвишава съществено тази в предходни бюджети. Още преди публикуването на плана на финансова рамка за тази година, вицепремиерът Корнелия Нинова анонсира смяната по време на съвещание на икономическата комисия:

В помощ на служащите е нарастването на ваучерите от 80 на 200 лева, с които ще може да се заплащат, най-общо казано, комунални услуги, освен храна, а и вода, ток, парно и така нататък.

Възможността работодателите да обезпечават ваучери за своите чиновници е уредена в Закона за корпоративно облагане. Заради неналичието на настоящ бюджет тази година, нормативната уредба би трябвало да бъде прецизирана от 1 април.

Ваучерите за храна също ще се таксуват с Данък добавена стойност - това реши болшинството в Народното събрание с гласуваните на първо четене промени в Закона за налога върху добавена стойност. Изискването е по отношение на евродиректива. Приетото на първо четене предложение на финансовото министерство е, с Данък добавена стойност да стартират да се таксуват доставките, платени с ваучери, които са издадени след 31 декември 2021 година.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР