С ваше разрешение и с разрешението на вашите слушатели аз

...
С ваше разрешение и с разрешението на вашите слушатели аз
Коментари Харесай

Доц. Кристияна Симеонова: У нашите политици тотално отсъства самоконтрол върху собствената им реч

С ваше позволение и с разрешението на вашите слушатели аз ще си разреша да стартира нашия диалог с един откъс не от кого да е, а от майстора на българското слово Йордан Йовков: " Думата е ужасно нещо, в нея са затворени изразните средства на всички изкуства: бои, линии, форми, звукове, придвижвания – всичко, стига да можеш да боравиш с тия нейни благосъстояния “. Това споделя Йордан Йовков, че думата е ужасно нещо. Така стартира присъединяване си в аудиокаста на " Фокус " " Това е България "   доцент Кристияна Симеонова, от Института по български език към Българската академия на науките. " Има една друга сентенция: " Език мой – зложелател мой “. А що се отнася до актуалните политици, най-общо казано езикът на актуалните български политици не е подобен какъвто би трябвало да бъде. Този език загрубя, този език се вулгаризира до някаква неприемлива степен ", добави доцент Симеонова.

По думите и, аргументите за това са няколко. След 10 ноември се размиха строгите граници, които съществуваха сред формалното и импровизирано другарство, счита тя. Езиковите стандарти, които съществуваха в предходната ера, рухнаха. В политическото говорене нахлу разкрепостеният език, цветистият език, което ненапълно е част от настъпилата демократизация на езика.

" Само че тази демократизация беше разбрана доста неправилно, тя беше разбрана като безусловно всепозволеност в едно публично, обществено говорене. Някой незабавно може да възрази, като ми каже, че езикът е публично събитие, той е огледало на обществото, а езикът следва публичното развиване и всепозволеността в безусловно всички сфери на нашия живот разумно се отразява и в езика. Да, само че ние, езиковедите, не можем да приемем тази всепозволеност. И още повече, което е доста ужасно, у нашите политици тотално отсъства самоконтрол върху личната им тирада.

 

Според езиковеда, обществената тирада е в положение, в което не би трябвало да бъде, тъй като нахлуха детайли на ниския жанр, детайли, на които въобще не им е мястото там. Нахлуха диалектизми, нахлуха турцизми, нахлуха жаргонни думи, вулгаризми и за жалост цинизми – нещо немислимо преди 10 ноември. Състоянието на обществената тирада е много недобро, тъй като всичко се подчинява на моментната политическа обстановка, на пристрастеностите и просто вербалната експанзия ескалира. Езикът на омразата за жалост не понижава.

" При езика на политиците би трябвало да се има поради следното: че там се реализира вербална връзка на две равнища: първо, сред самите политици в границите на политическия развой, и второ, което е още по-важно, сред тях от една страна и обществото и жителите от друга, като при тази връзка се цели освен предоставяне на информация, а се цели влияние, образуване или смяна на избрани убеждения, възгледи, ориентации. И точно тук идва прекаляването с тези детайли на ниския жанр, които не би трябвало да бъдат в никакво обществено говорене. Защото нашите политици просто когато приказват, би трябвало да знаят къде се намират, в каква отзивчива обстановка се намират и какъв е езиковият код за тази отзивчива обстановка, а те тъкмо това го не помнят ", добави доцент Кристияна Симеонова.

Според нея, множеството жители не имат вяра на политиците и от време на време те даже не ги слушат като приказват. Причините за това са от една страна, че доста политици заменят аргументираното говорене, ясното, точното говорене с някакъв безусловно неразбираем, административен, брюкселски език, засипан с извънредно доста чуждици.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР