„С ваксини пандемията в България ще свърши този декември, а

...
„С ваксини пандемията в България ще свърши този декември, а
Коментари Харесай

Математик прогнозира края на пандемията

„ С ваксини пандемията в България ще свърши този декември, а без – в средата на 2022 година “ Това сподели проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика на Българска академия на науките в ефира на BGonAir.

"Правим модели, които използваме и може да употребява всеки един човек. Според моделите и съгласно математиката, в случай че няма имунизация и в случай че нещата продължат по този метод - със стягане и разпределяне на ограничения, към юни следващата година ще завърши пандемията. " Той акцентира, че упованията са общо към 50 000 души да починат.

"Досега са умряли 10 500. А в случай че се имунизираме по проект - към 100 000 на месец, това значи, че до октомври, най-много ноември, пандемията в България ще завърши. До момента хората, които са се срещнали с вируса, публично са към 250 00. Но има и тъмни цифри, това са нерегистрираните. В Германия институтът "Роберт Кох " споделя, че това число - 250 000, би трябвало да го умножим от 4 до 6 ", добави проф. Кунчев. Експертът напомни, че Англия е вложила 32 милиарда паунда, с цел да сканират голямо количество проби.

"За България излиза, че най-малко 1 млн. души са се срещнали с вируса. Ако приемем, че 1 млн. души дотук са преболедували Ковид-19, на този 1 млн. - 10 хиляди са умряли. Значи, с цел да свърши пандемията - би трябвало 70% от популацията да го прекара. Това е към 5 млн., които се умножават по 5, което прави 50 хиляди умряли. Това е разновидността без ваксини ", разяснява проф. Огнян Кунчев. Той акцентира още, че "тъмните цифри " не се изследват задоволително, както и че смъртността на база данни не е толкоз висока. "Мерките в България са рационални, тук няма вечерен час. Трябва да се разчита на разсъдъка на хората ", сподели още той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР