С увеличаващия се брой ваксинирани граждани и благодарение на епидемичните

...
С увеличаващия се брой ваксинирани граждани и благодарение на епидемичните
Коментари Харесай

Ето каква е ситуацията с коронавируса на Балканите

С увеличаващия се брой имунизирани жители и с помощта на епидемиологичните ограничения пандемията на Балканите последователно стихва като се изключи Турция, където макар националния локдаун броят на новозаразените остава висок, съобщи Българска телеграфна агенция.
Тенденцията на понижаване на броя на новозаразените и на дейните случаи продължава и държавните управления на балканските страни последователно и доста внимателно анулират рестриктивните мерки. Следва информация за обстановката с COVID-19 на Балканите:
Кафенетата и заведенията за хранене в цяла Гърция възобновиха работа след шестмесечно затваряне. Те имат право да обслужват клиенти единствено в откритите си пространства.
Повторното отваряне на заведенията за хранене става при строги ограничения: чиновниците би трябвало да си вършат проби един път седмично и да носят маски. Максимум шест души могат да бъдат настанени на маса и то единствено във външните елементи на заведенията. Ресторантите и кафенетата би трябвало да затварят в 23 часа, с цел да спазят вечерния час.
Гърция планува да похарчи 11.6 милиарда евро тази година, с цел да компенсира резултатите на пандемията, откакто предходната година похарчи 24 милиарда евро.
Правителството залага основно на туристическия сезон, започващ на 15 май, с цел да даде подтик на стопанската система. Повече от една четвърт от всички доходи в бюджета идват от туризъм.
От понеделник началните и междинните учебни заведения в Гърция още веднъж отварят порти, като учениците и учителите ще могат да участват след наложително самотестване.
Темпът на гръцката национална стратегия за имунизация срещу ковид се форсира, задачата е цялото възрастно население да се имунизира до юли, заяви гръцкият министър на опазването на здравето Василис Кикилиас. Очаква се през май да бъдат сложени към 2,3 милиона дози ваксина, с което до края на месеца ще бъде надхвърлен броят пет милиона дози, сподели министърът. Нямаме проблем с доставките на ваксина, акцентира той.
От сряда в Гърция стартира използването на еднодозовата ваксина на Джонсън и Джонсън.
В Турция до 17 май е в действие триседмичен народен локдаун, най-дългият в страната от началото на пандемията. Поради мощно увеличаващия се брой на новозаразените през последната седмица бяха въведени още по-строги ограничения. С цел да се предотврати скупчването на хора в магазините от 7 май в магазините се позволява единствено продажбата на съществени хранителни артикули, артикули за персонална хигиена, храна за животни и козметични артикули (без парфюми и гримове). Освен възбраната за продажба на алкохол, въведена предходната седмица, се не разрешава и продажбата на техника, играчки, писалищен материали, облекло, аксесоари за коли, съдове, култивиран аксесоари. Целта е броят на инфектираните да спадне от сегашните 400 на 100 000 души до 100 на 100 000 след Рамазан байрама (броят на новозаразените би трябвало да спадне под 10 000 души дневно).
COVID-19 сега е мощно публикуван измежду младежите и децата, регистрират специалисти и показват, че е належащо да се имунизират лицата под 18-годишна възраст, които са 20 % от популацията в Турция.
Продължава процесът на имунизация в страната, договарят се нови доставки. Първата партида съветска ваксина Спутник V против КОВИД-19 се чака да бъде доставена в Турция този месец, заяви турският министър на опазването на здравето Фахреттин Коджа. Министърът не посочи какво количество ваксини ще съдържа първата пратка, само че добави, че с Русия са контрактувани 50 млн. дози ваксини, които ще бъдат доставени в период до 6 месеца. По думите му Турция е договорила общо 240 млн. дози ваксини. 100 млн. дози са от китайската компания Синовак. Заради отсрочване на доставките от китайска страна се появиха изказвания, че няма задоволително ваксини.
Междувременно бяха доставени 4.5 млн. дози от немската ваксина Пфайзер/Бионтех, от която са били контрактувани 30 млн.дози. До момента в Турция са поствени над 24.4 милиона дози ваксина против КОВИД-19, като над 10 милиона души са получили втората доза от имунизацията, а близо 14.4 милиона души - единствено първата доза.
По рекомендация на Комисията за заразни заболявания, поради стихването на епидемията от COVID-19 в Рeпублика Северна Македония , държавното управление в Скопие реши полицейският част от сряда да стартира вместо от 21 часа в 23 часа и да продължава до 5 часа сутринта. Общественият превоз в страната към този момент се движи до 23 часа. Правителството реши още заведенията за хранене да бъдат отворени до 22.30 часа, като работят единствено откритите тераси и градини.
Комисията за заразни заболявания предложи и държавното управление одобри въвеждането на мярка за наложителна самоизолация за период от 14 дни за всички лица, македонски жители и чужденци, които идват от Индия и Бразилия за попречване на разпространяването на новите варианти на COVID-19.
Премиерът Зоран Заев се имунизира в четвъртък с препарата на Синофарм. Досега в страната с една или две дози са имунизирани 92 253 души.
В Сърбия бяха открити пунктове за имунизация в комерсиалните центрове, в които всеки, който желае да се имунизира, може да го стори без авансово записване и да избере някоя от имунизациите, които са на разполагане. За спомагателна мотивация първите 100 жители, които решат да се имунизират, получават ваучери на стойност към 25 евро, които да похарчат в комерсиалния център. Още по-силни тласъци предложи президентът Александър Вучич - с изключение на плануванаъа по-рано помощ, всички жители над 16-годишна възраст, които са се ваксинирали или ще се имунизират до 31 май с една или с две дози ваксина, ще получат 3000 динара /около 25 евро/, платено лекуване и документ, с цел да могат да пътуват. Досега са сложени над три милиона и 600 000 дози ваксина, а две дози са получили 1 604 760 жители. Почти половината от жителите на Белград са получили втора доза ваксина, оповестяват здравните управляващи. Гражданите имат разполагаем четири ваксини - на Пфайзер/Бионтех, Спутник АстраЗенека и Синофарм.
От петък, 7 май, са отворени затворените елементи на заведенията за хранене и кафенетата. Те ще работят до 22.00 часа при потенциал 50 % на закрито и съблюдаване на епидемиологичните ограничения, без музика, и на разстояние сред хората от метър и половина - два метра. Нощните клубове остават затворени. Остава в действие възбраната да се събират повече от пет души.
Заболеваемостта от COVID-19 в Румъния понижава, за 14-дневен интервал на национално ниво равнището на заболеваемост е паднало до 1.65 случая на 1000 души население. Според данни от 6 май 36 от общо 42 окръга в страната попадат в така наречен "зелена зона ", т.е. равнището на заразяване е под 1 на хиляда поданици. Букурещ и пет окръга са в "жълтата зона " (ниво на заразяване е сред 1 и 3 на хиляда) и нито един не попада в "червената зона " с над 3 случая на 1000 души. Това разрешава намаляване на някои от ограничаващите ограничения. Залите за спектакли и вътрешните пространства на заведенията за хранене в Букурещ към този момент работят на 30 % от потенциала си, разгласи префектът на Букурещ Алин Стойка. Ресторантите, магазините и залите за спектакли ще работят до 21.00 ч. Вечерният час от 22 до 5 часа сутринта остава в действие.
На 6 май Румъния надвиши 100 000 имунизации в границите на един ден, заяви министър председателят Флорин Къцу. До момента в страната са сложени 5 688 721 дози ваксина на 3 491 189 души, като 1 293 657 души са получили първата доза, а 2 197 532 - и двете дози. От вторник, 4 май, страната стартира да ползва и имунизацията на Джонсън и Джонсън.
В Букурещ от през днешния ден стартира тридневен "ваксинационен маратон ", по време на който 50 имунизационни пункта ще работят непрекъснато, а искащите да се ваксинират ще могат да го създадат без авансово записване.
Първата партида с ваксини по програмата "ЕС в поддръжка на здравето " (EU4Health) дойде тази седмица в Босна и Херцеговина . На летището в Сараево бяха доставени 10.5 хиляди ваксини на компанията Пфайзер/Бионтех.
В рамките на програмата EU4Health с посредничеството на Австрия се възнамерява в Босна и Херцеговина да бъдат изпратени общо 214 хиляди дози ваксини на Пфайзер/Бионтех и 380 хиляди дози на АстраЗенека (от Полша).

Въпреки строгите ограничавания, въведени в страната за битка с ковид, обстановката остава комплицирана. Същевременно държавното управление на Мюсюлманско-хърватската федерация в Босна и Херцеговина реши да редуцира полицейския час в от четвъртък, 6 май, с два часа и вместо от 21 часа, той стартира в 23 часа и продължава до 5 часа сутринта. Това стана по предложение на Кризисния щаб, който регистрира възстановяване на епидемиологичната обстановка на територията на федерацията. Решено бе и да се усили позволеният брой на гостите в заведенията за хранене навън до 30 души. Одобрено е предлагането Центърът за психологично здраве да бъде подложен напълно в работа на отбрана на психологичното здраве на популацията. От предходната седмица в Мюсюлманско-хърватската федерация към този момент не е наложително носенето на маски навън.
Разхлабването на епидемиологичните ограничения в Словения продължава, от предходната седмица се позволява работата на някои просветителни и консултантски институции, на заведения за хранене и туристически обекти, само че единствено в жълтата зона - Помурието, Корушка, централна Словения, Обално-кранския район. Разрешени са визитите в немедицински лечебни служби при показване на негативен тест на ковид. Нощните клубове, питейните заведения и нощните заведения остават затворени. В районите в жълтата зона е позволено визитата в магазини и в бизнес здания при съблюдаване на избраната отдалеченост - един човек на 20 квадратни метра.
На питейните заведения и заведенията за хранене е позволено да посрещат посетители на терасите и в градините си при съблюдаване на несъмнено разстояние сред масите и при стеснен брой клиенти. Най-новите ограничения ще бъдат в действие до 9 май, когато държавното управление още веднъж ще вземе решения за рестрикциите въз основа на настоящата епидемиологична обстановка.
От понеделник стартира имунизирането на жителите под 50-годишна възраст, заяви министър председателят Янез Янша. Координаторът на държавното управление за имунизацията Йелко Кацин заяви, че Словения има разполагаем минимум 450 000 дози четири типа ваксини срещу ковид за май, което ще форсира процеса на имунизация.
Досега са имунизирани 16.3 % от възрастовата група от 50 до 54 години и 23.3 на 100 от хората на възраст от 55 до 59 години.
По данни на словенския Национален институт за публично опазване на здравето общо 449 477 души са имунизирани най-малко с една доза ваксина срещу ковид.
Третата вълна на епидемията от ковид в Хърватия приключи, разгласи шефът на Хърватския институт за публично опазване на здравето Крунослав Цапак. "Епидемията не е свършила, свърши третата вълна, която може да има в опашката си известни вариации на броя на новозаболелите ", посочи той.
Цапак сподели това във Вировитица, където участва на откриването на първия в Хърватия драйв-ин пункт за имунизация. Хърватия си е сложила период до края на юни да употребява два милиона дози ваксина и до тогава ще имунизира към 55 % от популацията. Започва и засилена имунизация във всички хърватски области.
Ръководителят на Националния съвет за гражданска отбрана Давор Божинович сподели, че дневният брой на новите случаи на ковид понижава.
"Имаме аргументи за оптимизъм, само че единствено в случай че съблюдаваме ограниченията, ориентирани към отбрана на хората ", сподели Божинович.
Тази седмица в Черна Гора стартира всеобщата имунизация срещу КОВИД-19. Около 10 000 души, или 1,5 % от популацията на Черна гора, са били имунизирани против КОВИД-19 във вторник, първия ден от всеобщата имунизация в страната и съгласно черногорското здравно министерство това е европейски връх в броя на имунизираните за един ден по отношение на броя на популацията.
В страната дойде първата доставка на ваксина от Пфайзер/Бионтех, финансирана от Европейски Съюз. От началото на май до август в Черна гора ще бъдат доставени общо 42 000 дози от препарата на Пфайзер/Бионтех. Доставките ще бъдат финансирани от пакета финансова помощ на стойност 70 милиона евро, признат от Европейската комисия през декември 2020 година Миналия уикенд дойдоха 200 000 дози от китайската ваксина Синофарм.
Гражданите могат да избират измежду наличните за момента ваксини, а хронично болните ще бъдат имунизирани с препарата, предложен им от персоналните им лекари.
Броят на дейните случаи на ковид в страната понижа внезапно, откакто управляващите постановиха строги ограничавания в средата на март, като затвориха учебни заведения, заведения, спортни зали и търговски центрове. В резултат за по-малко от пет седмици броят на дейните случаи спадна от към 10 000 до малко над 2000.
Черна гора смекчи доста ограничаващите ограничения, запазвайки единствено наложителното носене на маски навън, възбраната за обществени събирания и полицейския час от среднощ до 5 часа.
Намалява броят на инфектираните с COVID-19 в Албания . В понеделник в страната бе регистриран минимален брой новозаразени от април 2020 година насам. Епидемиологичната обстановка в Албания се преценя като постоянна, броят на заболелите и приети в болница лица понижава, заяви министърът на опазването на здравето Огерта Манастирлиу. Досега са имунизирани 537 000 души, добави министърът, само че прикани жителите да останат внимателни.
Еврокомисарят по разширението Оливер Вархей достави тази седмица първата пратка от 145 000 ваксини на Пфайзер, обещани на Албания като подаяние от Европейски Съюз.
Албания анулира 14-дневната карантина за жителите на Република Северна Македония и Гърция, които идват в страната.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР