С увеличаването на заболелите от Covid-19 в страната и бързото

...
С увеличаването на заболелите от Covid-19 в страната и бързото
Коментари Харесай

В горещото време с маска не се разболяваме по-бързо

С увеличението на заболелите от Covid-19 в страната и бързото разпространяване на болестта в следващата вълна се породиха нови тайни теории или се разсъниха остарели.
Всичко по тематиката: Омикрон - новият коронавирусен вид 885
БНР се свърза с проф. Андрей Чорбанов, с цел да разбере дали в действителност. Той изрично отхвърли да е казвал, че в горещото време с маска се разболяваме по-бързо

" Не, не, такова нещо тъкмо не съм споделил. Не би следвало човек да приканва хората да вършат неща, които в този миг биха били противозаконни, що се отнася до разпоредбите. Става дума за Правилника за използване на Закона за здравето, който беше признат преди няколко месеца в Народното събрание. Там би следвало, този Правилник да упоменава тъкмо в какви случаи се поставят маски и в какви случаи се поставят ограничавания ", сподели проф. Чорбанов. Той посочи, че персонално той е срещу носенето на маска, тъй като, съгласно него те не защищават.

Какво демонстрират обстоятелствата за защитните маски?

Пулмологът доктор изясни, че защитните маски главно се употребяват, с цел да се сътвори преграда сред дихателните пътища и околната среда, за респираторни капкови инфекции или аерозолни инфекции да се понижат.

" Хирургичните маски понижават такива инфекции от хирурзите или стоматолозите към пациентите, т.е. те са с безусловно потвърден резултат в тези случаи. Няма значение в коя част на годината се употребяват, тъй като хирурзите не стопират да носят маски през лятото, тъй като е по-горещо. Притеснение, че маските могат да навредят несъмнено са неоснователни, няма доказателства в тази посока ", сподели доктор Симидчев.

По думите му хирургичните маски понижават с 20% предаването на болестта, а маските FFP2 и FFP3 понижават предаването на инфекцията до 45-50% в едната или в другата посока.

" Когато и двете страни ги носят, т.е. и индивидът, който би могъл да болести, и индивидът, който може да бъде инфектиран, се акумулира този предпазен % и с хирургични маски те стават 40% - по 20% от всяка една от страните, а когато се носят маски FFP2 и FFP3 стигат по 45% от двете страни или 90% общо понижаване вероятността от заразяване, тъй че те са дейно средство за надзор на епидемията. Много лесни са за приложимост и не носят опасности, даже при горещо време ", добави доктор.

От началото на пандемията са направени редица проучвания, които потвърждават ефикасността на маските. Изследване, направено от учените от института  “Макс Планк ” в Гьотинген, от екипа на немския физик Еберхард Боденшац доказва, че при носене на маски FFP2 или FFP3, рискът от заразяване се смъква даже под 1%. Ако лицето е имунизирано, рискът е още по-нисък, даже в затворено помещение. Важно изискване е маската да е сложена вярно – да покрива компактно устата и носа. Без маска и без съблюдаване на отдалеченост, рискът от заразяване е съвсем 100% в затворено помещение, се споделя в проучването.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР