С увеличаването на линията на бедност на 526 лв. от

...
С увеличаването на линията на бедност на 526 лв. от
Коментари Харесай

МТСП: С ръста на линията на бедност се увеличава и финансовата подкрепа за хората с увреждания

С увеличението на линията на беднотия на 526 лева от 1 януари т.г. се покачва и месечната финансова поддръжка по Закона за хората с увреждания. Такава помощ получават към 672 хиляди жители. Това се показва в информация на Министерството на труда и обществената политика (МТСП), оповестена на страницата на ведомството във фейсбук. Месечната финансова поддръжка ще се вдигне с 4,4%, прецизират от министерството.

За хората със степен на увреждане от 50% до 70,99% помощта е в размер на 36,82 лева За тези със степен на увреждане от 71% до 90% - 78,90 лева За жителите с над 90% степен на увреждане - 131,50 лева, над 90% степен на увреждане с непозната помощ и пенсия за неработоспособност - 157,80 лева При хора с над 90% степен на увреждане с непозната помощ и обществена пенсия за инвалидност; пенсия за военна инвалидност; пенсия за гражданска инвалидност; наследствена пенсия в размер 57 на 100 от линията на беднотия, помощта е 299,82 лева

През 2024 година средствата за покупка на персонално моторно транспортно средство са до 2104 лева За пригаждане и преустрояване на жилище могат да бъдат отпуснати до 1052 лева За водолечение и/или рехабилитационни услуги сумата е до 420,80 лева или до 841,60 лева, в случай че се употребява компаньон.

„ Увеличението на линията на беднотия ще увеличи размерите на целевите помощи за хората с трайни увреждания, които са обвързани с нейната стойност “, разясняват още от МТСП.

От началото на годината са нараснали и размерите на помощите по Закона за обществено подкрепяне и Закона за протекция на детето. Ръстът на линията на беднотия ще увеличи обществената поддръжка за близо 800 хиляди души от уязвимите групи, показват от министерството. 

От 1 юни 2023 година размерът на обществените помощи към този момент се дефинира според от линията на беднотия в страната, а не както до момента - от обезпечения най-малък приход. В началото на ноември м.г. правителството реши линията на бедност за тази година да се увеличи от 504 лева на 526 лева Също от новата година бе нараснала и минималната работна заплата. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР