С успеха се похвалиха от университета в СъриЗа първото в

...
С успеха се похвалиха от университета в СъриЗа първото в
Коментари Харесай

Британски спътник улови с мрежа космически боклук

С триумфа се похвалиха от университета в Съри

За първото в историята сполучливо използване на интензивно събиране на галактически отпадък в околоземна орбита, заяви университетът в Съри, Англия, съобщи Българска телеграфна агенция. На уеб страницата на образователното заведение се оповестява, че това е направено благодарение на мрежа, спусната от пробен сателит.

" Спътникът RemoveDEBRIS сполучливо употребява бордова мрежа в орбита - първото в историята на човечеството демонстриране на технология за интензивно разчистване на галактически отпадък ", се споделя в известието.

Въпросният галактически отпадък е уловен на 16 септември. Видео, на което се вижда улавянето му, е качено на уеб страницата на университета. В рамките на опита спътникът уловил кръжаща железна отломка, употребена като реплика на галактически отпадък. За улавянето й съдействали 6 електродвигателя в краищата на мрежата.

" Резултатите от тестванията на тази технология ни доставят голяма наслада - съобщи Гилиелмо Алиети от университета. - Идеята може да наподобява елементарна, само че поради сложността при потреблението на мрежа в космоса бяха нужни няколкогодишно обмисляне и упорита работа на инженери от екипа ни. " На учените били нужни 6 години, с цел да основат модел на мрежата. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР