С усложняването на ситуацията е много вероятно да има необходимост

...
С усложняването на ситуацията е много вероятно да има необходимост
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев предупреди: Очаква се нова ескалация на напрежението между Иран и Израел

С усложняването на обстановката е доста евентуално да има нужда за още полети. Много е евентуално, в случай че има ескалация на напрежението сред Иран и Израел, да има предпочитание на българи да се изтеглят и от Израел, и от Иран. Това съобщи  бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

Той беше безапелационен, че има голяма потребност от препоръките при президента и премиера.

„ Още не е завършила евакуацията на българите от Ливан. Ситуацията е доста комплицирана от позиция на сънародниците ни там “, акцентира някогашният заместник-министър.

По думите на Керемедчиев, интервенцията, която организира Израел е за да се „ натисне ” популацията, което бяга от Южен Ливан, към Северен.

„ Нарастват и политическите и гражданските недоволства против „ Хизбула ” – те считат, че групировката е главен провинен за страданията им. Това може да докара до нова революция в Ливан. Държавата е във финансов колапс, т.е. доста бежанци ще се насочат на север към Турция и по-късно и Европа ”, добави Керемедчиев.

Той уточни, че офанзивата на Иран е за страната да покаже, че е мощен игран в споровете в региона.

„ Натискът върху Иран да отговори беше доста мощен. Няма потребен ход. Ако нямаше нахлуване с ракети, щеше да бъде упрекнат в слаб или оттеглящ своята поддръжка към прокситата си. като го направи също сбърка – настрои Съединени американски щати, които бяха неактивни поддръжници на Израел, да застанат като желязна завеса зад Израел. ”

Бившият зам.-външен министър счита, че Израел няма да отговори със същия вид набези – ракетно и огромно. Той уточни, че главната цел на Израел е преустановяване на своята военна интервенция в Ливан.

„ Израел се бори на три фронта – в Газа, против „ Хизбула ” и против „ Хутите ”. Отварянето на четвърти фронт – против Иран, ще стане прекомерно доста за Израел. По-скоро биха се отбранявали, в сравнение с да отворят нова интервенция против Иран ”, акцентира Керемедчиев.

Той чака продължение на  сухопътната интервенция на Израел в Ливан.

SafeNews напомня, че властта разкри има ли опасност за България поради обстановката в Близкия изток. 

Служебният вътрешен министър Атанас Илков посочи, че равнището на опасност за страната ни е извънредно ниско към сегашния миг. Управляващите са взели всички превантивни ограничения.

„ Засилили сме наличие във връзка с израелското посолство и израелските жители в България, тъй че да подсигуряваме сигурността на всички “, акцентира министърът.

Служебният министър председател Димитър Главчев също акцентира, че настояща опасност за страната ни все още няма.

„ Обсъждахме евентуални такива и по какъв начин да бъде противодействано на тях “, посочи той.

Главчев добави, че е направил предложение България да призове за деескалация на спора сред Иран и Израел. Това е в синхрон с европейската позиция по въпроса. Той не пропусна шанса да похвали ръководещите за бързите и съответни дейности по време на евакуацията на българските жители в Ливан.

„ Навременната ни реакция се дължеше на това, че имахме предварителна информация, в това число от родните служби “, сподели със удовлетворение Главчев.

По отношение на постъпила информация за терористична опасност против военни обекти в Босна и Херцеговина, изпратени от българска територия, военният министър Атанас Запрянов беше безапелационен, че това са клевети и подправени вести.

Източник: bTV

 

Още вести четете в: България, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР