С унищожителна критика излязоха от ВМРО по повод визитата на

...
С унищожителна критика излязоха от ВМРО по повод визитата на
Коментари Харесай

ВМРО с унищожителна критика за визитата на Петков в РСМ: Не беше подговен и направи огромни гафове!

С унищожителна рецензия излязоха от Вътрешна македонска революционна организация във връзка визитата на премиера Кирил Петков в Скопие през вчерашния ден.

В позиция, разпратена и до медиите, войводите смятат, че е надут медиен балон и е извършен спешен ПР и нищо повече не е реализирано. " Да, нашите връзки със Скопие се нуждаят от нова сила и даже може би реклама, само че не е добре да се самозаблуждаваме ", предизвестяват от Вътрешна македонска революционна организация и вършат коментар на изявленията на Кирил Петков:

Първо, дали ще споделяме Република Северна Македония, или единствено Северна Македония наподобява просто на някаква вежливост от наша страна. На подарък за отпушване на връзките, с който нищо не губим. Но не е напълно по този начин. Македония е район. И част от него е в днешна България. И България по никакъв метод не трябва да се отхвърля исторически от използването на думата " Македония ". Нашият герб е основан на концепцията за Мизия, Тракия и Македония. Окончателното подаряване на думата Македония на Скопие и Атина е неточност. Затова и когато става дума за Северна Македония, добре е да се припомня, че част от северната част на района Македония е в днешна България.

Върху друга част от северния дял на района Македония е обособена република, която носи това име. И която има обща история с България. Колкото до " отхвърли " от териториални искания от страна на Скопие, това е съвсем комично. Но комично по-скоро за България. След вековни битки за Македония стигнахме до това, че... Македония великодушно заявява, че няма искания към нас. Да не приказваме, че РСМ от дълго време е записала в Конституцията си, че почита териториалната целокупност на съседите си. Днес с вербална нота преразказват Конституцията си, което си е просто медиен балон.

Второ, да посетиш Скопие и да не отидеш на гроба на Гоце Делчев - това не се беше случвало на български общественик. А през вчерашния ден Кирил Петков просто подмина демонстративно гроба на Гоце Делчев. И то в деня, в който хората в София чакаха с часове да си купят юбилейната монета, издадена от Българска народна банка във връзка 150-годишнината от рождението на войводата.

Има и още нещо. Когато българският министър председател подминава признака на битката на българите в Македония за избавление и обединяване, дава поле на македонизма и легитимира грабежа на българската история. Това не е просто протоколен гаф. Разбираемо е, че не може и не трябва да се приказва само за история, само че чак такова загърбване на историята граничи с национално безгрижие. Нещо повече - това може да се разчете като изрично оттегляне от Рамковата позиция на България, гласувана от 44-тото Народно събрание и действително препотвърдена от всички партии в сегашния парламент с декларацията след КСНС предишния понеделник.

А чак такова предоверяване на икономическите фактори граничи с доверчивост. Само в последните десетилетия най-малко пет пъти в връзките на двете ни страни са звучали такива въодушевени нотки за ЖП линии и какво ли още не. Резултатът е прочут. След като столетие едната страна пречи на прословутата ЖП линия, какво ни кара да мислим, че ще се задейства в идващите месеци?

Трето. Поставянето на фашизъм и България в едно изречение е недопустимо. В какъвто и да било подтекст това води до заплитане в пояснения. А министър председателят не е изключително квалифициран в тази област. Ясно е, че доникъде на предишния век етническото определение и самоопределяне за болшинството от популацията в Македония е българско. Това е значимото. Ако някой ще приказва за български фашизъм, първо е по-добре да се сети за македонисткия сталинизъм. Намесата на двете човеконенавистни идеологии няма нищо общо с изначалната картина в Македония в тези десетилетия - тя е абсолютно българска.

Четвърто. Кирил Петков използва формулировката " македонци с българско съзнание ", което приема тезата на Скопие, че в РСМ живеят единствено македонци, а българите са определяни с пейоративните българофили и българомани.

Пето. Няма нации от двете страни на границата. Има един народ от двете страни на границата. И няма просто някакви българи в Македония. Българите в днешна РСМ са държавотворният народ. Част от който в десетилетията на титовизма възприема политическата македонска еднаквост и за собствен етничен етикет. В този смисъл в днешна РСМ живеят и хора с българско съзнание. Които са същият този народ. И чиито права би трябвало да бъдат ясно - и очебийно - предпазени конституционно в Скопие. А не просто упоменати като едно от малцинствата.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР