С уникална награда за Карлово и за България ще бъде

...
С уникална награда за Карлово и за България ще бъде
Коментари Харесай

Карловски скулптори удостояват известен лекар и дарител с От...

С неповторима премия за Карлово и за България ще бъде почетен известният български хирург и огромен донор проф. доктор Иван Гаврилов. Това е Отличие за нематериалност, хуманизъм и национализъм „ Йеродякон Игнатий-Васил Левски “ и учредено от карловските скулптори Николина Канарова и Недко Кръстев през 2014 година.  И двамата са създатели на десетки монументални и камерни произведения, скулптурни и живописни, отдадени на Апостола, а Васил Левски е техният блян в живота. Преди няколко години Недко Кръстев напусна този свят, само че неговата брачна половинка, муза и известна българска скулпторка продължи общата самодейност.

Церемонията ще бъде в неделя, 13 ноември 2022 година от 12.00 ч. в Камерна зала на Народно читалище " Васил Левски - 1861 година ". Това е нейното девето издание.

Носителят за 2022 година е проф. доктор Иван Гаврилов - прочут хирург-онколог, патриот, донор и държавник.

Проф. доктор Иван Гаврилов е същински актуален будител. Освен ослепителен експерт,  той е безкористно предан на устрема за избавяне на българската памет. Той е най-големият донор на Карлово през последните десетина години. В продължение на 10 години той подарява две  годишни стипендии от по 500 лв. на момче и момиче, зрелостници с отличен триумф, от  СУ „ Васил Левски “ в Карлово. Ценни икони от Средновековието и Възраждането станаха владеене на карловските църкви с помощта на дарителската активност на проф. Гаврилов.  Фондация „ Васил Левски, 61-ва Стрямска бригада в Карлово, музеите  и учебни заведения в града получават от огромния патриот дарения, отдадени на запазване на историческата памет. За своята родолюбива и дарителска активност през 2015 година е почетен с  Наградата на Карлово.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР