С УМБАЛ Проф. д-р Александър Чирков“ (предишно наименование УМБАЛ Света

...
С УМБАЛ Проф. д-р Александър Чирков“ (предишно наименование УМБАЛ Света
Коментари Харесай

Министърът: 30-те млн. лв. за УМБАЛ „Чирков“ не са кредит, а целева субсидия

С УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “ (предишно название УМБАЛ „ Света Екатерина “)  е подписан контракт за даване на целева дотация в размер на 30 млн. лева за финансови разноски и средствата няма да бъдат употребявани за погасяване на отговорности към компании - кредитори. Това споделя служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев в отговор на въпрос на депутата от „ Продължаваме промяната “ и ръководител на здравната комисия доцент Антон Тонев. Народният представител пита каква ще бъде тактиката на Министерство на здравеопазването за надзор на предоставените заеми на двете лечебни заведения в размер на 30 млн. лева за УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков " и 35 млн. лева за УМБАЛ „ Александровска ", " поради множеството публични настройки за програмирани смени на шефове от Вас за „ вярно " асимилиране на предоставените средства от доближени фирми-кредитори ". 

„ Средствата са с целево предопределение за обзавеждане и дооборудване с здравна техника и инсталация и стартиране в деяние на разширението на лечебното заведение, според Постановление на Министерския съвет от 15 септември 2022 година, за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерство на здравеопазването “, прецизира министърът.

По отношение на гласувания заем от 35 млн. лева на УМБАЛ „ Александровска “ доктор Меджидиев декларира, че той към момента не е провиснал.

„ С Решение на Министерския съвет от 22 юли 2022 година са избрани изискванията за даване на заем на УМБАЛ „ Александровска “ и неговото възобновяване и е утвърден план на контракт за даването му. На 19 септември е подписан контракт за даване на заем, при осъществяване на съответни условия от страна на сдружението. Към сегашния миг към момента не са изпълнени всички условия по контракта, поради което Министерство на здравеопазването не е предоставило средствата по заема. Предвидените благоприятни условия за реализиране на надзор на предоставения заем са написани в подписания контракт сред страните “, споделя министърът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР