С улов на шарани и каракуди започнаха тренировките за IV ...

С улов на шарани и каракуди започнаха тренировките за IV

Ловят шарани на световното първенство в Пловдив

С улов на шарани и каракуди започнаха тренировките за IV Световно клубно първенство по състезателен лов на риба с фидер, което ще се проведе на гребния канал в Пловдив тази събота и неделя. За него дойдоха 204 състезатели, пълномощници на 33 клуба от общо 21 страни.

Риболовът потегли стремително , откакто англичаните от „ Дренън Барнзли Блек “ измъкнаха небрежно няколко шарана, единият от които трофей с тегло над 4 кг. Двата български клуба „ Вижън МФ Такъл “ и „ При майсторите “ заложиха на каракудите като главен тип за ловене. Тренировките ще продължат до петък, когато всеки тим ще би трябвало да създаде тактиката си за уикенда.

Шампионатът в Пловдив е най-голямото риболовно съревнование , което се провежда тази година от глобалната федерация ФИПС. „ Гребният канал в Пловдив е в действителност необикновено оборудване за състезателен лов на риба , и то ситуирано измежду прелестна природа. Като играч съм взел участие на глобално първенство тук още през 1989 година , само че тогава се ловяха други типове риба “, описа делегатът на ФИПС Ян ван Шендъл от Холандия.

За фаворити се смятат тимовете от Англия, Франция, Белгия, Италия и Унгария. Пред българските пълномощници задачата е да попаднат най-малко в топ 10.

От наша страна глобалното първенство се провежда от Българската федерация по риболовни спортове, Съюза на ловците и риболовците и община Пловдив. Градът под тепетата се слави като риболовната столица на България с многобройните си въдичари и гребния канал, който е считан за едно от най- положителните места за осъществяване на състезания по състезателен лов на риба в Европа.

„ Благодарим на градската администрация и персонално на кмета на Пловдив Здравко Димитров за неоценимата помощ в организирането на глобалното първенство “, съобщи ръководителят на БФРС Георги Михайлов. Преди пет години каналът още веднъж беше хазаин на глобално първенство по лов на риба , единствено че на плувка.

Риболовът с фидер е сходен на всеобщия на дъно, само че се употребяват специфични въдици с сензитивен връх за отчитане на кълването. В края на линията има инсталирана кошничка, която се цялостни със захранка за рибите.

Източник: gol.bg