С украинския президент, както и с кмета на Одеса е

...
С украинския президент, както и с кмета на Одеса е
Коментари Харесай

Откриваме българско училище в Одеса и украински културен център в София

С украинския президент, както и с кмета на Одеса е контрактувано да се даде постройка за българско учебно заведение в Одеса, а България ще даде от своя страна постройка за украински културен център в София. Сградите би трябвало да бъдат предоставени в границите на един месец. Това заяви министър председателят Бойко Борисов в украинския град Болград по време на честванията на 160 години от основаването на Болградската гимназия " Г. С. Раковски ".

Бойко Борисов добави, че от следващата година по 30 деца от гимназия " Г. С. Раковски " ще идват на лагер в София. Освен това най-малко по 5 учители ще идват на подготовка в България. Премиерът посочи, че през днешния ден е същински празник и всеки усеща съпричастност към това събитие. Той уточни, че българското държавно управление е отпуснало 150 000 лева тази година за материално и техническо съоръжение на учебното заведение.

Борисов добави, че с президента Порошенко са се договорили за пътя Одеса - Рени. Освен това се работи и по други планове, с цел да може Одеса да се свърже с Бургас и Азия. " Тези пътища ще създадат тази съгласуваност, която е нужна и за бизнеса ", добави Борисов и уточни, че стокооборотът се усилва непрестанно. Според него доста е потребна е и директната авиолиния Одеса - София, която е реалност посредством и на българския вицепремиер Валери Симеонов.

Вицепремиерът Валери Симеонов сподели, това е огромен празник на българската гимназия, на българската общественост и на цяла Бесарабия. Той благодари на президента Порошенко за съдействието, толерантността и изискванията, които основава украинската общественост за опазване на българската общественост. Симеонов се надява българската общественост да стане мост за присъединението на Украйна към Европейски Съюз.

Президентът на Украйна Петро Порошенко съобщи, че е алегоричен фактът, че през днешния ден са честванията на основаването на Болградската гимназия " Г. С. Раковски ", тъй като през днешния ден е и интернационалният Ден на учителя. Той уточни, че тази гимназия е една от най-старите и в света доста мъчно ще се откри сходно учебно заведение, събрало в себе си толкоз доста история и обичаи. Порошенко уточни, че гимназията са приключили едни от първите политически, културни и просветни дейци на България - двама български министър председатели, двама генерали и ректор на СУ " Климент Охридски ". Украинският президент посочи, че това учебно заведение е знак на дружбата сред Украйна и България. Порошенко добави, че учебното заведение носи името на Георги Сава Раковски, тъй като в нея учениците се учат и на национализъм. Той изрази своята убеденост, че Украйна един ден ще стане член на Европейски Съюз и България ще помогне за това.

Директорът на гимназията Снежана Скорич посочи, че Болградската гимназия има освен славна история, само че и велико бъдеще. По думите й сходни учебни заведения са бъдещето на европейското обучение.

Тази година се навършват 160 години от основаването Болградската гимназия " Г. С. Раковски ". Това е първото българско приблизително учебно заведение, построено с труда и средствата на нашите сънародници в Бесарабия. Днес в гимназията се образоват възпитаници от I до XI клас. Всички те учат български език, а в X и XI клас - българска литература.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР