С указ от днес президентът Румен Радев назначи служебно правителство

...
С указ от днес президентът Румен Радев назначи служебно правителство
Коментари Харесай

Президентът назначи новото служебно правителство с премиер Гълъб Донев

С декрет от през днешния ден президентът Румен Радев назначи служебно държавно управление от 3 февруари с министър-председател Гълъб Донев. Това оповестиха от прессекретариата на президента. 

На 21 януари президентът заяви в изявление, че Гълъб Донев ще остане министър председател и в идващия длъжностен кабинет. 

Гълъб Донев – биография 

Гълъб Донев е роден на 28 февруари 1967 година в София. След като приключва 35-а Руска езикова гимназия в София, се дипломира във Висшето военновъздушно учебно заведение “Георги Бенковски ”. След това придобива магистърска степен по финанси в Университета за национално и международно стопанство (УНСС) и по право в Русенския университет “Ангел Кънчев ”. Специализирал е бизнес и мениджмънт в УНСС, сочи информация на отдел „ Справочна “ на Българска телеграфна агенция.

Почти цялата кариера на Гълъб Донев е предходна в Министерството на труда и обществената политика с дребни изключения. От 2001 година той е шеф на дирекция “Условия на труд и ръководство при рецесии ” в Министерството на труда и обществената политика. В интервала 2005-2006 година е изпълняващ длъжността основен секретар на Министерството на труда и обществената политика. От 29 ноември 2007 година до 19 август 2009 година Гълъб Донев е член на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт, като през 2008 година за период от една година е бил ръководител на Надзорния съвет на Националния институт за помиряване и арбитраж. От 19 ноември 2007 година до 24 август 2009 година той е изпълнителен шеф на Изпълнителна организация “Главна ревизия по труда ”, след което до м. март 2014 година е заместник-председател на Държавна организация “Държавен запас и военновременни ресурси ”.  

От 24 ноември 2014 година до 11 май 2016 година Гълъб Донев е заместник-министър на труда и обществената политика в държавното управление на Бойко Борисов, след което е бил заместник-директор на дирекция “Административно и осведомително обслужване ” и заместник-директор на дирекция “Вътрешен одит ” на Министерството на защитата.  

Три пъти Гълъб Донев е бил длъжностен министър на труда и обществената политика – в служебното държавно управление на Огнян Герджиков от 27 януари до 4 май 2017 година  и в двете служебни държавни управления на Стефан Янев от 12 май до 13 декември 2021 година, като в тях е бил и длъжностен заместител министър-председател по икономическите и обществените политики.

Два пъти Гълъб Донев е бил секретар на президента Румен Радев, отговарящ за обществените политики и опазването на здравето  – от 9 май 2017 година до 12 май 2021 година  и от 22 януари до 30 март 2022 година, когато е преназначен за секретар на президента по демография и обществени политики. С декрет на президента Гълъб Донев е назначен за длъжностен министър-председател от 2 август. 

Състав на служебния кабинет:

Атанас Ангелов Пеканов – длъжностен заместител министър-председател по ръководство на европейските средства;

Лазар Манолов Лазаров – длъжностен заместител министър-председател по обществените политики и длъжностен министър на труда и обществената политика;

Христо Владимиров Алексиев – длъжностен заместител министър-председател по икономическите политики и длъжностен министър на превоза и съобщенията;

Иван Петев Демерджиев – длъжностен заместител министър-председател по публичния ред и сигурност и длъжностен министър на вътрешните работи;

Росица Атанасова Велкова-Желева – длъжностен министър на финансите;

Димитър Желязков Стоянов – длъжностен министър на отбраната;

Асен Георгиев Меджидиев – длъжностен министър на здравеопазването;

Иван Димитров Шишков – длъжностен министър на районното развиване и благоустройството;

Сашо Георгиев Пенов – длъжностен министър на образованието и науката;

Николай Милков Милков – длъжностен министър на външните работи;

Крум Костадинов Зарков – за длъжностен министър на правосъдието;

Найден Владиславов Тодоров – длъжностен министър на културата;

Росица Атанасова Карамфилова-Благова – длъжностен министър на околната среда и водите;

Явор Илиев Гечев – длъжностен  министър на земеделието;

Никола Руменов Стоянов – длъжностен министър на стопанската система и индустрията; 

Росен Иванов Христов – длъжностен министър на енергетиката;

Александър Георгиев Пулев – длъжностен министър на нововъведенията и растежа;

Илин Павлинов Димитров – длъжностен министър на туризма;

Весела Николаева Лечева – длъжностен министър на младежта и спорта.

Георги Георгиев Тодоров – длъжностен министър на електронното ръководство.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР