С указ на президента Румен Радев в Държавен вестник е

...
С указ на президента Румен Радев в Държавен вестник е
Коментари Харесай

Новият антикорупционен закон влиза в сила от днес

С декрет на президента Румен Радев в Държавен вестник е обнародван антикорупционният закон, който Народното събрание гласоподава дефинитивно преди две седмици.

По време на дебата в пленарната зала бяха изразени опасения, че в текстовете има несъгласия с конституцията, тъй като със закона се вкарва условие тримата членове антикорупционната комисия да се избират от квалифицирано болшинство - две трети (или 180 души от 240) от народните представители. Конституцията дефинира за кои решения е належащо квалифицирано болшинство, не обособените закони.

Промените в антикорупционния закон са измежду ограниченията, които би трябвало да бъдат подхванати по Плана за възобновяване и резистентност. Ако бъдат изпълнени, въпреки и с огромно забавяне, България може да получи над 1.4 милиарда лева от втория транш.

Трето подред Народно заседание се занимаваше с измененията в антикорупционния закон. Първо по времето на кабинета " Петков " той се трансформира в " ябълката на раздора " с " ИТН " съгласно " Продължаваме промяната " и партията се отдръпна от ръководството. След това ГЕРБ не приемаше да се вменят проверяващи функционалности на антикорупционната комисия.

Антикорупционната комисия беше основана в досегашния си тип при ръководството на Бойко Борисов, а партията наложи поредно Пламен Георгиев и Сотир Цацаров за нейни ръководители. Цацаров си потегли самичък от комисията преди повече от година и половина.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР