С указ на президента Румен Радев днес беше учреден първият

...
С указ на президента Румен Радев днес беше учреден първият
Коментари Харесай

Радев учреди обществен съвет за развитие на спорта, Теодор Салпаров влезе в него

С декрет на президента Румен Радев през днешния ден беше основан първият публичен съвет за физическото образование и спорта. Той ще бъде ръководен от съветника на Радев по спортните въпроси и някогашен шеф по сигурността на хотел " Радисън " (2000-05 г.) Георги Александров. Заместник-председател ще е някогашният краткотраен министър на спорта проф. Даниела Дашева.

Членове на съвета са някогашната международна рекордьорка в скока на височина Йорданка Благоева, акробатът Енчо Керязов, ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, зам-деканът на факултета по публицистика към Софийския университет доцент доктор Ефрем Ефремов, ръководителят на катедра " Мениджмънт на спорта " в НСА проф. Бисер Цолов, някогашният зам.-шеф на Българския съюз за физкултура и спорт (БСФС) Христо Меранзов, зам.-деканът на треньорския факултет в НСА Симеон Йорданов, водещият български играч по тенис на маса за хора с увреждания Денислав Коджабашев и други В съвета влязоха още носителката на три медала от зимни олимпийски игри Евгения Раданова и волейболистът Теодор Салпаров, които не участваха на събитието.

Радев дефинира лицата в новия съвет като " хора с опит, градили архитектурата на българския спорт ". " Едни от видните представители на нашия спорт. Хора с богат опит, с експертиза, заемали и заемащи управителни длъжности в системата на спорта. Хора, отдали целия си живот на идеята, наречена български спорт, на физическото образование на младото потомство. Хора, представители на спортната просвета. Искам да ви поздравя за вашата гражданска позиция, интензивност и подготвеност да работим дружно за рационализиране на системата на спорта и физическото възпитания в България ", добави той.

 Бившият краткотраен министър на спорта Даниела Дашева ще е зам.-председател на съвета
© Велко Ангелов

Бившият краткотраен министър на спорта Даниела Дашева ще е зам.-председател на съвета

Президентът съобщи, че може да изтъкне доста аргументи за инициирането на съвета, само че една от тях е изключително значима. " В актуалния свят спортът е безвъзвратен фактор на публичното развиване. Знаем, че сега всеобщото публично схващане спортът се свързва на първо място и главно с физическото развиване, изключително измежду младежите, които в ерата на компютрите, електрическите автомобили и дроновете считат, че даже и това не е належащо. "

Радев прикани " да не забравяме, че спортът не е единствено телесното създаване на личността ". " Той е доста повече. Спортът работи за централизация, еластичност на мисълта, построява дух, воля, почитание към другия, работа в екип, групов дух. Спорът сближава хората в актуалния свят. Спортът е мир. В развитите страни спортът е към този момент част от икономическото развиване, дано не се заблуждаваме. "

" Също по този начин спортът води до понижаване на експанзията - изключително значима тематика за нашите учебни заведения. Спортът води до нови връзки сред хората, понижава фрапантно разноските за опазване на здравето, способства за сливане на нацията, за издигане на нашето достолепие. Затова би трябвало с изключително почитание, а и с паника да приказваме за българския спорт ", продължи той.

 Специалисти, преподаватели, треньори, състезатели и спортни дейци влязоха в новия съвет за спорта към президентството
© Велко Ангелов

Специалисти, преподаватели, треньори, състезатели и спортни дейци влязоха в новия съвет за спорта към президентството

По думите му главните цели на съвета ще са насърчаването на всеобщия спорт, повишение на физическата интензивност измежду младите и изключително в учебните заведения, както и подобряването на общия здравен статус на популацията.

Президентът укори страната, че е през последните десетилетия е абдикирала от спорта. " Наясно сте, че пълномощията на президентската институция са извънредно лимитирани откъм бюджет и откъм взимане на управнически решения. Но всеки един, който може да оказва помощ на българския спорт, е добре пристигнал със своята визия, експертиза и предпочитание ", сподели още

" Така мисля да бъде структурираната нашата действия - правене на политики в региона на спорта, рационализиране на нормативна база, потреблението на вашата помощ и експертиза, когато се разискват и одобряват закони в региона на спорта, на вижданията ви каква да бъде инфрастрктурата на спорта. Има огромно поле за деяние и доста области - всеобщ спорт, спорта в учебните заведения, спортът като профилактика. Очаквам в действителност ползотворни полемики и работа и най-много с тази активност тук да допринесем да се усъвършенства тази система в името на нашите деца и в името на бъдещето на България ", приключи Радев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР