С удовлетворение обявявам края на конкурса Трезор за идеи“ –

...
С удовлетворение обявявам края на конкурса Трезор за идеи“ –
Коментари Харесай

16 страни от 3 континента в „Трезор за идеи“ – Пловдив


„ С задоволство разгласявам края на състезанието „ Трезор за хрумвания “ – наша основна самодейност, която цели да възвърне смисъла на някогашната постройка на Българска народна банка като „ градски репер “ посредством преосмисляне и внедряване на нови функционалности на постройката и неизползваните пространства. Конкурс, посредством който искахме да приобщим жителите и посетителите на града към общата ни задача за стабилно запазване на културното ни завещание, както и да продължим посоката на развиване в секторите на културата и културното завещание на Пловдив – първата българска Европейска столица на културата. Изказвам сърдечната си признателност на всички участници за техния интерес, ангажираност и реформаторски принос. През миналите два месеца след оповестяването на състезанието, бяха извършени голям брой огледи на място, на които участваха десетки заинтригувани, бяха заложени голям брой въпроси, на които екипът ни отговаряше. Радвам се, че самодейността получи необятен народен отзив посредством локалните медии и националните платформи на Стройинфо и Градът, както и необятен интернационален интерес. Информация за нея бе оповестена в влиятелни интернационалните списания и платформи, измежду които Architects Journal, Archdaily, Archrace, Architectural review и други “, заяви заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов на днешната конференция в постройката на общината, в която участваха кметът на Пловдив Костадин Димитров и заместник-кметът по цифровизация, европейски политики, бизнес развиване и обучение – Владимир Темелков.

В състезанието „ Трезор за хрумвания “ са подадени 42 конкурсни оферти от 16 страни на 3 континента: Аржентина, Бангладеш, България, Англия, Виетнам, Германия, Италия, Китай, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Русия, Тайван, Турция, Унгария и Япония. В екипите присъединяване са взели над 100 души. От получените оферти 19 са подадени от България и 23 от чужбина.

„ За мен бе изумително доколко задграничните участници са съумели да вникнат в историята на страната, в подтекста на града освен във връзка с материалното завещание, само че и в традициите, в актуалния дух и живот на Пловдив. Те са проучвали извънредно задълбочено динамичността на средата в търсене на точната бъдеща функционалност на постройката “, сподели още заместник-кметът Пламен Панов.

Всяко едно от постъпилите оферти носи своя неповторим метод за грижа към обекта като недвижимо културно завещание, своя визия за бъдещата функционалност на постройката на някогашната Българска национална банка. Навлизайки в елементи и споделяйки общи тематики за резистентност, ангажираност и почит към предишното проличава ясно устрема да бъде преосмислено и обживено не просто едно физическо пространство, само че и да се обогати културния живот на града посредством основаване на ново споделено място, в което се преплитат минало, настояще и бъдеще.

Предложенията в състезанието „ Трезор за хрумвания “ са извънредно разнородни – от библиотека и български книжовен център, японски културен център, през академия по изкуствата, образователен център, център за театрално изкуство, дом на музиката, център за млади надарени бъдещи художници, културен център и място за модерни експозиции (включително добавена действителност и цифрови изкуства и нови технологии), креативен хъб и споделено пространство за работа и други

Някои от предложенията са по-класически – народен архитектурен музей, археологически музей, музей на Пловдив, нумизматичен музей и дом на парите и даже музей на био-разнообразието. Други са даже радикални с контрастиращи нови функционалности като социална баня или закрита агора – обществено заседание и център за диспути.

„ За нас, като част от грижата за културното ни завещание, от особена значимост е прозрачността. В идващите дни ще обявим цялостният състав на журито, което ще заседава и ще избере трите най-хубави оферти в сходство с авансово оповестените критерии. На интернет страницата на състезанието, както и в обществените мрежи ще бъдат оповестени всички подадени оферти “, добави още заместител – кметът Пламен Панов.

Той благодари още един път на КЦМ Холдинг, Рубекула и на YTONG за безрезервната поддръжка на самодейността, вследствие на което бе повишен и в началото оповестения награден фонд за трите определени плана.

До дни ще бъде оповестена и публичната поръчка за избор на реализатор за кино „ Космос “, стана ясно още по време на конференцията. Техническият капиталов план за Кино „ Космос “, направен от проектантско бюро „ Тектоника-Б “ ООД Пловдив, е с издадено позволение за градеж и е в съгласие с всички институции – ВиК, ЕВН, Пожарна сигурност и други Очаква се „ зелена светлина “ от Агенцията по публични поръчки, която по закон прави инспекция на документите. Най-вероятно поръчката ще бъде оповестена на следващия ден или в понеделник и ще бъде с открита процедура.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР