С церемония за полагането на венци и цветя пред паметника

...
С церемония за полагането на венци и цветя пред паметника
Коментари Харесай

Стара Загора празнува своя ден

С гала за полагането на венци и цветя пред паметника “Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 година ” и символичния първи камък за възобновяване на града бе обещано начало на празничната стратегия за 5 октомври.

Тържествено бе издигнато Националното знаме на Република България пред постройката на Община Стара Загора.

Празничен водосвет отслужи Старозагорският митрополит Киприан. „ Празникът на Стара Загора е памет и дух. Редно е в този ден да отворим душата и очите си, с цел да забележим по какъв начин нашите предшественици придвижват с достолепие българския живец – като безконечната им опора е в Бога и вярата. Да се вгледаме в топлата пепел на опожарената Стара Загора, с цел да почувстваме родолюбието и единението им в името на новия предстоящ град, в който живеем през днешния ден. И в любовта, която е стоплила студенината, трансформирала го в основа на днешната светла и прелестна перла на България. Честит и блажен празник, Стара Загора! “, сподели в словото си пред старозагорци Негово Високопреосвещенство Митрополит Киприан.

„ След борбата при Стара Загора градът е изцяло погубен. Всички къщи са изпепелени, а хората са избягали, не са имали къде да живеят, само че и са опитвали да се спасят  Никой не си е представял, че на това място още веднъж може да има град. Но на 5 октомври 1879 година Алеко Богориди слага първия камък за възобновяване на Стара Загора. И това е началото на построяването на съвременна Стара Загора – с вършиме ѝ улици, каквато я виждаме и през днешния ден. Въпреки компликациите, проблемите, неволите и несгодите, които срещат, хората тогава са имали волята и решимостта да съградят един прекрасен и съвременен град. Това е моето благопожелание през днешния ден към всички старозагорци – имайте същата неотстъпчивост, решителност, носете в себе си непоколебимия старозагорски дух. Неслучайно птицата Феникс е признакът на възкресението на нашия град, на това, че той се издига още веднъж над пепелта, с цел да грее и да бъде по-хубав отвсякога. Стара Загора е град на липи, прави улици и поети, тя е град и на младежите. Работете, развивайте се и правете града си още по-хубав “, обърна се към празнуващите на площада кметът на общината Живко Тодоров. Той насочи привет и към всички учители, които през днешния ден означават своя интернационален професионален празник.

По традиция, точно на 5-ти октомври, се връчва оценката „ Почетен жител на Стара Загора “. Тази година негов притежател посмъртно е създателят и учител доцент Злати Златев. Наградата одобри Георги Златев. „ Искам да благодаря на всички, които спомогнаха за това решение – на представителството на Съюза на българските художници в нашия град, на екипа на кмета Живко Тодоров, на общинските съветници. Доц. Златев щеше да е доста горделив. Благодаря на всички ви! “, сподели той, приемайки знаците на оценката.

По време на формалното празненство Ключа на града от градоначалника на Стара Загора получи кметът на Млада Загора. 11-класничката, ученик на Спортно учебно заведение „ Тодор Каблешков “, Йоана Попова одобри с признателност отговорността да води младежите на града. „ Честит празник, Стара Загора. Пожелавам дружно да градим постоянното бъдеще на нашия град. Където и да бъдем, дано се връщаме вкъщи. Да бъдем обединени, преминавайки през компликациите на живота “, сподели Попова пред съгражданите си. 27-мият кмет на Млада Загора тренира конен спорт и през днешния ден отбелязва своя рожден ден.

Специално за празника в Стара Загора са и делегации от градовете Крушевац и Цариброд, Република Сърбия. Представителите на побратимения Крушевац и сръбския Димитровград бяха посрещнати в Община Стара Загора от кмета Живко Тодоров и заместниците му Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Милена Желева, както и от шефа на Дирекция „ Инвестиции и европрограми “ Георги Симеонов и началника на отдел „ Административно-стопански действия “ Боян Даскалов. Гостите се включиха в празничните прояви, а по-късно ще се срещнат с богатото културно-историческо завещание в региона.   

Целият ден е изпълнен с празнични страсти и десетки пъстри събития. Малко след формалната част на площада пред Община Стара Загора стартира празничен концерт под надпис „ От децата на Стара Загора – с обич! ”. Творчески работилници за деца извършиха парк „ Пети октомври ”, а концерт на Вокална групировка „ Светоглас “ в Художествената изложба разкри магията на българската полифония.

От 17.00 часа стартира Безплатен градски тур под мотото „ Парковете описват своите истории “.  По същото време в парк „ Александър Стамболийски “ ще има музикален привет от Общински духов оркестър. В старозагорския квартал „ Зора “ от 17.30 часа ще има концерт на ОФА „ Загоре “. От 18.00 часа, в изложбена зала „ Байер “ ще се състои тазгодишното издание на „ Есенен салон “ – обичайната галерия на старозагорски художници. От 19.00 часа, на сцената пред Община Стара Загора ще качи Михаела Маринова, дружно с рок групата „ Фондацията “.

Няколко спортни събития способстват за настроението под липите – през днешния ден стартира Турнир по футбол за деца от 9 до 12 години на игрищата с изкуствена настилка зад Централна поща, стадионите „ Берое “ и „ Трейс Арена “, както и бе открит Турнир по конен спорт на конната база на Тракийския университет. Градът е хазаин на IV Балканиада по състезателен бридж,  както и на Турнир по спортна пукотевица с пневматично и огнестрелно оръжие.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР