С церемония по полагане на цветя и прожекция на тематични

...
С церемония по полагане на цветя и прожекция на тематични
Коментари Харесай

В Русе отбелязаха 80-годишината от спасяването на българските евреи

С гала по полагане на цветя и прожекция на тематични филми Регионалната организация на евреите „ Шалом “ в Русе с ръководител Панайот Тотев означи 80-годишнината от спасяването на българските евреи.
Филмът на Милотин Бараков „ Голяма история на дребните истории “ показа моменти от антисемитската политика по време на Втората международна война.

„ Спасяването на нашите съграждани евреи е апотеоз на националното обединяване, не и без поддръжката на общественици и народни представители. Това е на първо място общобългарска идея, на целия ни народ. Трябва да помним историята и да не забравяме, че с изключение на избавените близо 50 хиляди в България, хиляди евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пиротско губят живота си. Ужасът на войната не трябва да бъде пропуснат “, означи кметът Пенчо Милков.

На събитието участваха още представители на Областна администрация - Русе и ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, който акцентира, че е изключително значимо историческата памет да се съхранява, с цел да доближи истината за събитията до младите генерации.

Цветя пред паметната плоча на починалите евреи сервираха формалните лица и русенци. По-късно бе прожектиран и филм, съдържащ разкази на минали през нацистките концлагери.
България е една от дребното европейски страни, която съумява да избави от депортиране евреите, живеещи по нашите земи. На 10 март 1943 година Българската православна черква, в лицето на софийския митрополит Стефан и пловдивския митрополит Кирил предотвратяват депортацията на стотици евреи от Пловдив. В същото време заместник-председателят на Народното събрание Димитър Пешев и 43–ма народни представители разкриват тайната конвенция сред България и Третия райх за депортиране на десетки хиляди евреи и осуетяват проектите на нацистка Германия.

Голяма заслуга за този акт имат и четирима българи от Кюстендил – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев.
В Израел те са приети от мемориала Яд Вашем като „ Праведници на света “ – почетно звание, което се дава на хора с нееврейски генезис, рискували живота си при спасяването на евреи по времето на Холокоста.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР