С цел устойчива продоволствена система, ЕП подкрепя опростена процедура за

...
С цел устойчива продоволствена система, ЕП подкрепя опростена процедура за
Коментари Харесай

Ще разработват подобрени сортове растения, устойчиви на климатичните промени

С цел устойчива продоволствена система, Екологичен потенциал поддържа опростена процедура за получени посредством нови геномни техники /НГТ/ растения, които са еквивалентни на стандартните, и по-строги правила в останалите случаи, оповестиха от Пресслужбата на Екологичен потенциал.

Парламентът одобри позицията си за договаряния с страните членки по предложението на Комисията относно новите геномни техники (НГТ), които трансформират генетичния материал на даден организъм, с 307 гласа " за “, 263 гласа " срещу “ и 41 гласа " въздържал се “.

Целта е продоволствената система да стане по-издръжлива посредством създаване на усъвършенствани сортове растения, които са устойчиви на изменението на климата и на вредители и дават по-високи добиви или които изискват по-малко торове и пестициди.

Понастоящем всички растения, получени посредством НГТ, се подчиняват на същите правила като генетично модифицираните организми (ГМО). Евродепутатите одобряват предлагането да има две разнообразни категории и два набора от правила за растенията, получени посредством НГТ. Растенията, получени посредством НГТ, които се смятат за еквивалентни на растенията, получени посредством стандартни техники – " растенията от категория 1, получени посредством НГТ “, ще бъдат освободени от условията на законодателството за ГМО, а за останалите растения, получени посредством НГТ ( " растения от категория 2, получени посредством НГТ “), ще не престават да се ползват по-строги условия. Членовете на Екологичен потенциал желаят да запазят наложителното етикетиране на продуктите от растения от категория 1 и 2, получени посредством НГТ.

Евродепутатите също по този начин смятат, че всички получени посредством НГТ растения следва да останат неразрешени в биологичното произвеждане, защото тяхната съгласуемост изисква в допълнение разглеждане.

По отношение на растенията от категория 1, получени посредством НГТ, членовете на Екологичен потенциал желаят да трансформират стойностите за размера и броя на модификациите, които са нужни, с цел да може растение, получено посредством НГТ, да се смята за еквивалентно на растенията, получени посредством стандартни техники.

За да се подсигурява бистрота, евродепутатите се съгласиха да се сътвори обществен онлайн лист на всички растения от категория 1, получени посредством НГТ.

Екологичен потенциал също желае Комисията да рапортува по какъв начин потребителите и производителите възприемат новите техники, седем години след влизането на разпоредбите в действие.

По отношение на растенията от категория 2, получени посредством НГТ, евродепутатите желаят да бъдат непокътнати множеството от условията на законодателството за ГМО, което е измежду най-строгите в света, в това число процедурата за разрешаване.

За да се подтиква потреблението на растенията от категория 2, членовете на Екологичен потенциал се съгласяват да ускорят процедурата за оценка на риска за тези растения, които се чака да допринесат за по-устойчива хранително-вкусова система, само че акцентират, че т.нар. принцип на защитните мерки трябва да бъде спазван.

Забрана на всички декларирани патенти за растения, получени посредством НГТ

Евродепутатите желаят цялостна възбрана на патентите за всички получени посредством НГТ растения, растителен материал, елементи от тях, генетична информация и софтуерни характерности, които те съдържат, за да се избегнат правна неустановеност, нараснали разноски и нови зависимости за земеделските стопани и селекционерите. Екологичен потенциал също изисква отчет до юни 2025 година по отношение на въздействието на патентите върху достъпа на селекционерите и земеделските стопани до разнороден растителен репродуктивен материал, както и законодателно предложение за надлежно актуализиране на разпоредбите на Европейски Съюз по отношение на правата върху интелектуална благосъстоятелност.

След гласуването докладчикът Йесика Полфиард (ЕНП, Швеция) съобщи: " Растенията, получени посредством НГТ, са жизненоважни за укрепването на продоволствената сигурност на Европа и с цел да стане селскостопанското ни произвеждане по-екологосъобразно. Новите правила ще разрешат създаването на усъвършенствани сортове растения, които могат да обезпечат по-високи добиви и да бъдат устойчиви на изменението на климата или които изискват по-малко торове и пестициди. Надявам се, че страните членки скоро ще одобряват позицията си, с цел да можем да гласуваме новите правила преди изборите за Европейски парламент и да предоставим на земеделските стопани инструментите, от които се нуждаят за екологичния преход “.

Парламентът към този момент е подготвен да стартира договаряния с страните членки на Европейски Съюз по окончателния закон.

Европейският орган за сигурност на храните направи оценка на евентуалните проблеми по отношение на сигурността, свързани с НГТ. Няколко продукта, получени посредством НГТ, към този момент са на пазара или са в развой на стартиране на пазара отвън Европейски Съюз (например банани във Филипините, които не покафеняват и които имат капацитет да понижат питателните боклуци и излъчванията на CO2).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР