С цел развитие и възпитание на здравна култура и в

...
С цел развитие и възпитание на здравна култура и в
Коментари Харесай

2699 души са ползвали безплатните здравни програми на Община Варна

С цел развиване и образование на здравна просвета и в поддръжка на жителите Община Варна годишно поддържа комплекс от профилактични стратегии, които са безвъзмездни и обгръщат социалнозначими болести, присъщи за разнообразни възрастови групи.

През предходната година от опциите на 10-те стратегии са се възползвали 2699 души през 2021 година, оповестяват от дирекция „ Здравеопазване “.

През стратегия „ Хипотерапия на деца с увреждания и проблеми в развиването ” са минали 41 малчугани с увреждания и проблеми в развиването. Извършени са 335 самостоятелни хипотерапии. Постигнатите резултати са възстановяване на двигателните функционалности, както и на общото психическото и прочувствено развиване.

Програмата „Скрининг на болести на щитовидната жлеза“ се извършва от СБАЛОЗ „Марко А. Марков“, ДКЦ 1 „Св. Клементина“, ДКЦ 3, ДКЦ 4 И ДКЦ „ Чайка “. През нея са минали 681 жители, като при 304 (44,65%) от тях е открита патология. Най-често проблемите се показват в разнообразни по състав и количество възли, кисти, нодозни струми, увеличена щитовидна жлеза или с нехомогенна конструкция, тиреоидит на Хашимото и други При 11 от дамите проблемите са свързани със злокачествени формирания.

„ Скрининг на болести на белия дроб “ се извършва от СБАЛПФЗ, ДКЦ 1 „Св. Клементина“, ДКЦ 2 „ Св. Ив. Рилски “ – Аспарухово, ДКЦ 3, ДКЦ 4, ДКЦ 5 „Св. Екатерина“ и ДКЦ „ЧАЙКА“. Програмата е обхванала 519 души. На всички е направено ФИД (функционално проучване на дишането), при 34% се е наложило осъществяване на рентгенография за прецизиране на диагностиката и лекуването, 31% от обхванатите от програмата са преболедували Ковид-19. В резултат на осъществения скрининг са открити 30 високорискови жители, които са ориентирани за болнично лекуване, при 24 – продължителен бронхит, 14 – с новоткрит ХОББ, 83 с други болести на дихателната система и 1 със злокачествено заболяване на белия дроб, като пациента навреме е ориентиран към онкологична комисия.

„ Скрининг на очни болести “ се извършва от СБОБАЛ. Програмата е ориентирана към две целеви групи – деца до 18-годишна възраст и жители над 55-годишна възраст, които към момента не са диагностицирани. Прегледани са 104 деца от 2 детски градини, и 51 малчугани са посетили на място лечебното заведение. При 63,87% от общо прегледаните е предложен годишен профилактичен преглед; на 56 деца е намерено отклоняване на зрителната функционалност, на 52 са осъществени спомагателни проучвания, като при 34 от тях са открити нарушаване на зрението и са подхванати ограничения по лекуването им.

Скринингът на очните болести за жители над 55 година има за цел ранно разкриване и ориентиране за лекуване на съдовите болести на ретината и макулната недъгавост, обвързвана с възрастта. Преглед за очни болести са минали 198 жители, отклонения от нормата са открити на 61. Извършени са им профилирани проучвания, сложена е диагноза и са дадени насоки за следващо лекуване.

„ Профилактика на рака на гърдата “ се извършва от ДКЦ V „ Св. Екатерина “. По програмата през 2021 година са изследвани 254 дами. На 32 от тях са открити термални нередности, като 27 са съветвани и изследвани на ехограф и ориентирани за лекуване.

„ Комплексно постковид следене “ се извършва от ДКЦ V „ Св. Екатерина “. По програмата през 2021 година са прегледани 303 варненци. Извършени са прегледи при: Пулмолог – 125; Кардиолог – 89; Нефролог – 15; УНГ – 23; Невролог – 18; Гастроентеролог – 10; Ендокринолог – 2; Психиатър – 1. На всички 303 жители са осъществени следните проучвания: ехокардиография – 58; рентген на бял дроб и сърце – 71; ехография на коремни органи – 25; доплерова сонография – 15 и лабораторни проучвания – 36. На всички пациенти с открити отклонения от нормата е назначено лекуване и са дадени препоръки за следващо държание.

„ Психосоциална поддръжка на лица, подвластни от психоактивни субстанции ” се извършва от УМБАЛ „ СВЕТА МАРИНА ”. Извършени са 1473 съвещания на подвластни от психоактивни субстанции (ПАВ), на техни близки и родственици, на близки и родственици на пациенти, при които има подозрение, че са подвластни от ПАВ, и на бременни подвластни от хероин. В изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура се регистрира нарастване на случаите на новодиагностицирани пациенти със зависимости и повишение равнищата на корист с ПАВ.

„ Зеленият двор на Варна “ се извършва от Медицински университет “Проф. доктор П. Стоянов “, ФОЗ. През 2021 година са регистрирани 570 визити на социализиращи (адаптиращи) се деца от 0-3 години и общо 567 психоаналитични съвещания на фамилии с дете в риск.
В изискванията на пандемия програмата натъртва най-вече на работата с родители и деца, които са с към този момент открити проблеми, като най-често срещаните са изчезнала или лимитирана вербална връзка родител-дете; забавено развиване на речта; нападателно държание на децата към връстниците им; нараснала тревога при раздяла; несигурна привързаност; прочувствена неустойчивост и други

„ Грижа за деца с диабет и редки болести “ се извършва от Варненското сдружение по детска ендокринология. През 2021 година са обхванати 64 деца с диабет, посещаващи детски и обществени заведения и учебни заведения. За всяко от тях е направена стратегия, обвързвана с държанието на медицински експерти, педагози и родители при ежедневната им грижа и съответно държание при повишение/понижение на кръвната захар и обвързваните с това положения.

„ Информационно-консултативен имунизационен мобилен кабинет “ се извършва от ДКЦ 1 „ Св. Клементина “, ДКЦ 3, ДКЦ 4 и ДКЦ 5 „ Св. Екатерина “. По програмата са изнесени общо 19 беседи в разнообразни трудови колективи, най-вече по избор на работодателите, на които са участвали общо 564 жители. Извършени са самостоятелни медицински съвещания – на място в лечебните заведения са съветвани общо 323 души, консултация по телефон са получили 154 лица. По домовете им са имунизирани 47 трудноподвижни лица. Извършени са 30 теста за обезвреждащи антитела на имунизирани лица преди слагане на бустерна доза. При 28 от тях не са открити антитела и са ориентирани за имунизиране.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР