С цел насърчаване на приключването на досъдебни производства, от чието

...
С цел насърчаване на приключването на досъдебни производства, от чието
Коментари Харесай

Сарафов издаде заповед за ускоряване на работата на прокуратурите в страната по неприключили в разумен срок досъдебни производства

С цел поощряване на приключването на досъдебни производства, от чието формиране е минал забележителен период, без те да са решени всъщност, изпълняващият функционалностите основен прокурор на Република България Борислав Сарафов издаде заповед, с която на административните ръководители на прокуратурите се разпорежда основаването на организация по определяне на аргументите за закъснение на каузи, както и ускорение на тяхното привършване. Това оповестиха от пресцентъра на прокуратурата. 

На административните ръководители на апелативните прокурори е предоставено да извършат обзор на следени в съответните окръжни прокуратури четири групи каузи:

неприключени и нерешени досъдебни производства, както и спрените, чието наблюдаване е било поето от окръжните прокуратури след закриването на Специализираната прокуратура преди една година;неприключени и нерешени досъдебни производства, формирани преди повече от пет години;неприключени и нерешени каузи, формирани преди повече от три години, в случай че по тях има привличане на обвиняем;спрените досъдебни наказателни производства, по които има привлечени обвинени.

Същите дейности по отношение на районните прокуратури следва да извършат и административните ръководители на съответните окръжни прокуратури.

До 30 септември 2023 година ръководителите на апелативни и окръжни прокуратури следва да изготвят отчети за аргументите и усложненията, довели до неприключване на досъдебните производства в рационален период. Докладите следва да съдържат и доклад на взетите ограничения от управническо и организационно естество. Административните ръководители би трябвало да показват разбори на приложените учредения за прекъсване на досъдебни производства и съществуването на предпоставки за възобновяването им, както и възможни оферти до основния прокурор за методическо и организационно подкрепяне за трайно обезпечаване на приключването и решаването на досъдебни производства в рационален период.

На Национално заседание на прокуратурата, извършено на 30 юни 2023 година, основният прокурор обърна особено внимание на срочното привършване на досъдебните производства, в това число и на тези, които след закриването на Специализираната прокуратура са били разпределени към окръжните прокуратури.

" Едно следствие в продължение на 3-4 години е неприятно правораздаване, а бавното правораздаване води до съмнение в обществото към работата на правосъдната власт ", акцентира Борислав Сарафов, като посочи, че бързината не следва да се отразява на качеството на работата на прокурорите и следователите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР