С цел да централизира и дигитализира процесите, услугите и документите

...
С цел да централизира и дигитализира процесите, услугите и документите
Коментари Харесай

От МЗ с полезна информация за достъпа до здравното ни досие в еЗдраве

С цел да централизира и цифровизира процесите, услугите и документите в опазването на здравето, страната сътвори Националната здравноинформационна система (НЗИС), оповестиха от пресцентъра на министерството на опазването на здравето.

Като част от НЗИС е създадено и Електронно здравно досие, което дава достъп на жителите до тяхната цялостна здравна информация и до всички електронни медицински документи, основани вследствие на употребяваните от тях услуги в опазването на здравето. Всеки има достъп до своето Електронно здравно досие през интернет страницата https://my.his.bg/, както и посредством мобилното приложение „ еЗдраве “. То е налично за iOS и Android устройства и може да бъде изтеглено гратис от Apple Store и Гугъл Play.

Максималната отбрана на медицинските и персонални данни е от първостепенно значение. Ето за какво достъпът до Електронното здравно досие на my.his.bg и здравните записи, вписани в него, се реализира чрез дипломиран електронен автограф (КЕП). За задачата могат да бъдат употребявани както физически устройства-носители, по този начин и облачни електронни подписи, за които потребителят към този момент има дейна регистрация.

Как да „ сдвоим “ мобилното си устройство и да употребяваме „ еЗдраве “ през телефон?

За да се осъществя така наречен „ сдвояване “ на мобилно устройство, е належащо първо да си свалите приложението „ еЗдраве “ от Apple Store и Гугъл Play. След което да сложите своя КЕП в компютъра и да отидете на портала https://my.his.bg/. От менюто „ Профил “ изберете „ Устройства “ и по-късно „ Добави “. Системата генерира еднократен и уникален QR код. Сега влезте в приложението на телефона си и го приближете към екрана на компютъра, с цел да сканирате QR кода и „ сдвояването “ ще стане незабавно. Вече имате бърз и елементарен достъп до Вашите данни и тези на децата Ви. Изберете дали желаете да ползвате биометрична отбрана за достъп до „ еЗдраве “.

Какво включват данните до този миг?

Мобилното приложение „ еЗдраве “ е основано септември, 2022 година и съдържащата се информация в него, датира от този интервал. Исторически данни в електронните ни здравни досиета към момента не са въведени.  На този стадий от създаването на приложението, ще разполагате с данни за осъществени медицински прегледи на Вас и Вашето дете/деца, направени лабораторни проучвания, издадени предписания, посоки, и медицински бележки на Вашето дете, сложени ваксини, кръводарявания и болничен престой. Информацията се базира на данни, подадени от общопрактикуващите лекари и други медицински експерти, без значение от източника на финансиране на здравната услуга. 

Какво следва?

“Информационно обслужване ” ЕАД работи върху рационализиране на портала и скоро в него ще могат да се виждат и други медицински бележки като: „ Удостоверение за здравословното положение на водач/кандидат водач за ръководство на МПС “, „ Карта за прелиминарен медицински обзор за започване на работа “, предстоящи профилактични прегледи, информация за приключване период на издадено направление и на предписания, заплащани от НЗОК и други

Защо да си смъква „ еЗдраве “?

Най-важната причина е, с цел да предотвратим злоупотребите с персоналните ни данни в областта на опазването на здравето. „ еЗдраве “ е изработен по този начин, че при всяка смяна в здравното Ви досие да бъдете известени посредством известие. Примерно, в случай че някой реши да Ви хоспитализира без Ваше познание, Вие незабавно ще бъдете известени, че „ сте настанен в болница “ и може да уведомите способените органи за осъществената корист. Това дава опция за практикуване на цивилен надзор върху процесите в опазването на здравето. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР