С цел да се предпазят дружествата с държавно и общинско

...
С цел да се предпазят дружествата с държавно и общинско
Коментари Харесай

Кабинетът създава работна група в отговор на санкциите от САЩ

 С цел да се предпазят сдруженията с държавно и общинско присъединяване и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обсега на глобите, наложени на 2 юни 2021 година от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати, държавното управление одобри решение, с което:

Създава непрекъсната работна група с присъединяване на представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на финансите, Държавна организация " Национална сигурност “ (ДАНС) и Националната организация за приходите (НАП), която в незабавен порядък да изготви и да поддържа лист на лицата, които попадат и евентуално биха попаднали в обсега на глобите, наложени от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати.

В листата на асоциираните лица да се включат:

а) всички физически лица и юридически лица, притежавани, следени или ръководени през последните пет години от лицата, включени в листата на OFAC;

б) всички съдружници, акционери, шефове и членове на органи на ръководство и надзор на  юридическите лица от писмен знак " а “, включени все още и за последните 5 години.

в) всички физически лица и юридически лица, които бъдат открити от ДАНС и Национална агенция за приходите в хода на прилаганите непрекъснати ограничения за идентифицирането на степента на съгласуваност на лица с лицата от листата.

Списъкът да се разгласява и поддържа на интернет страниците на Министерството на финансите и на Национална агенция за приходите.

ДАНС и Национална агенция за приходите подхващат непрекъснати ограничения за определяне на степента на съгласуваност на лица с лицата от листата и оферират на непрекъснатата работна група допълнение на листата при положение, че се откри съгласуваност или изключване от листата на лица при положение, че свързаността е прекъсната.

Министърът на финансите следи активността на работната група и  дава отговор за резултатите от нейната работа пред държавното управление.

Министрите и другите органи на изпълнителната власт подхващат незабавни ограничения за администрациите и ведомствата, държавните предприятия, комерсиалните сдружения с държавно и общинско присъединяване в капитала и сдруженията, които те управляват, както и други лица, в които упражняват правата на страната, да прекратят връзките си с лицата от листата и да не влизат в нови взаимоотношения.  

С подхванатите от държавното управление дейности ще се сведат до най-малко рисковете за страната ни в политическо и в интернационално отношение и за българската стопанска система от тези наказания на Съединени американски щати при следващо заледяване на активи в банки на бюджетни организации, държавни сдружения и предприятия, блокиране на интернационалните преводи, изключване и недопускане до присъединяване в интернационалните бизнес покупко-продажби, ограничение на опциите за търговия и други.  

Решението се взема, защото все още няма направена нормативна рамка, по която страната да подхваща дейности при положение на наказания, наложени от органи на друга страна.

Решението на държавното управление е признато неприсъствено.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР