С цел да се гарантира правна сигурност за доставчиците и

...
С цел да се гарантира правна сигурност за доставчиците и
Коментари Харесай

ЕП: ЕК ще има решаваща дума за газопроводи като Турски поток

С цел да се подсигурява правна сигурност за доставчиците и конкурентни доставки на газ за всички европейци, евродепутатите гласоподаваха нови правила за пазара на газ, които ще обзет газопроводи, идващи от страни отвън Европейски Съюз. Става въпрос за разширение използването на разпоредбите на Европейски Съюз (вкл. разпоредбите на Европейски Съюз по отношение на конкуренцията) за всички газопроводи, които влизат на територията на Европейски Съюз от страни отвън Европейски Съюз.
По-конкурентен пазар на газ в Европейски Съюз в интерес на потребителите
Собствениците на газопроводите, които влизат на територията на Европейски Съюз, са разнообразни от тези на доставките на газ. Газопроводите би трябвало да бъдат налични за други оператори, както гласят разпоредбите за вътрешен пазар на газ в Европейски Съюз.
Тази промяна също прецизира правната рамка за бъдещи планове на газопроводи със страни отвън Европейски Съюз, които ще включват и Обединеното кралство след отдръпването му от Европейски Съюз.
Изключенията за нови газопроводи от страни отвън Европейски Съюз под прецизни условия
Изменените правила дават изключителна подготвеност на Европейски Съюз що се отнася до подписване на съглашения за нови газови линии в Европейски Съюз от страни отвън Европейски Съюз, както и за даване на дерогации. Комисията има право да позволи на страна членка, в която се намира първата входна точка, да стартира договаряния за доставки на газ от нов газопровод от страна отвън Европейски Съюз, при изискване че това не е в несъгласие с правото на Европейски Съюз или в ущърб на конкуренцията или сигурността в Европейски Съюз. Страната би трябвало да се съветва с останалите наранени страни членки, преди да изиска такава дерогация от разпоредбите на Европейски Съюз и зависи от Европейката комисия да реши дали да даде такава дерогация. В случая става въпрос и за " Северен поток 2 ", съгласно докладчика Йежи Бузек, а евентуално и за " Турски поток ".
За съществуващи газопроводи (свързани с газопроводи на Европейски Съюз преди влизането в действие на директивата), страна членка може да вземе решение за дерогация в границите на една година след влизането в действие на директивата, в случай че не е в ущърб на конкуренцията.
Над 70% от природния газ в Европейски Съюз се внася от страни отвън Европейски Съюз, основно от Норвегия, Русия и Алжир и най-често посредством газопроводи.
Следващи стъпки
След формалното утвърждение от министрите на Европейски Съюз, тази инструкция ще бъде оповестена в Официалния вестник на Европейски Съюз и ще влезе в действие 20 дни по-късно. Държавите членки имат 9 месеца да приведат националното си законодателство в сходство с директивата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР