С трудно събиране на необходимия кворум и среднощно заседание на

...
С трудно събиране на необходимия кворум и среднощно заседание на
Коментари Харесай

Депутатите се изпокараха за Изборния кодекс

С мъчно събиране на нужния кворум и среднощно съвещание на правната комисия, Народното събрание преглежда на второ четене измененията в Изборния кодекс. Снощи отрасловата комисия разглеждаше промените до полунощ. А сутринта депутатите започнаха работа от втория опит за кворум.

Депутатите пристъпват към промени в изборните правила едвам три месеца преди изборите за Европейски парламент. Снощи съвещанието на правната комисия продължи до след среднощ. С гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, "Обединените патриоти " и "Воля " одобриха текстове, които на процедура обезсмислят преференцията на изборите за депутати, евродепутати и общински съветници. Става въпрос за оферти, които гласят, че преференциите се броят единствено в случай че получените гласове за дадения претендент са най-малко колкото съответната изборна квота. Това значи, че претендент за народен представител ще би трябвало да събере сред 9000 и 12 000 гласа, с цел да размести листата, а за евродепутат - сред 130 000 и 150 000.

Именно снощното съвещание на правната комисия провокира и скандал още при започване на пленарното съвещание през днешния ден.

С замяна на взаимни обвинявания, остри рецензии и персонални нападки сред ръководещи и съпротива стартира дебатът по окончателното гласоподаване на измененията в изборните правила. Изборният кодекс съумя да скара депутатите още преди да бъде подложен на гласоподаване даже и един от плануваните текстове.

Конкретен мотив за това стана депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков, който разкритикува ръководещите за това, че измененията се одобряват прекомерно бързо и без спор, тъй като късно нощес бяха утвърдени в Правна комисия, а тази заран влязоха в пленарна зала за дефинитивно гласоподаване. Според него по време на дебатите не се е чул нито един значителен мотив по отношение на значимите текстове.

„ В това 10-часово съвещание на Правната комисия опозицията не беше прекратена, не беше осуетена опцията да показва мнение. Не сме мерили времето на изявления, съгласно правилника. В този спор беше значимо да чуем и гласовете на опозицията, и гласовете на българите в чужбина, и гласовете на извънпарламентарната съпротива “, отговори Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Напрежението в залата се увеличи и откакто на трибуната излезе депутатът от Българска социалистическа партия Явор Божанков. Според него огромна част от обсъжданите текстове са писани „ на коляно “, а за образец даде актовете, които съгласно Изборния кодекс могат да се апелират от Върховен административен съд.

Очакванията са и през днешния ден депутатите да работят до вечерта, само че да съумеят да прегледат дефинитивно измененията в Изборния кодекс.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР