С три тематични изложби тържествено беше отбелязана 100-годишнината от рождението

...
С три тематични изложби тържествено беше отбелязана 100-годишнината от рождението
Коментари Харесай

В Смолян почетоха Николай Хайтов с три изложби

С три тематични изложения тържествено беше маркирана 100-годишнината от рождението на Николай Хайтов. Едната от тях е експонирана във фоайето на Родопския трагичен спектакъл, носещ името на писателя.

Смолян

Изложбата е актуален прочит на творчеството на Николай Хайтов от младите гении - студентите на Националната художествена академия и учениците на Националното учебно заведение по изящни изкуства в София. Представено е и юбилейното издание на " Диви разкази ", излязло във връзка 50 години от написването им. Книгата е илюстрирана с рисунките на Люба Дашинова, победителка в състезанието на Фондация " Памет ".
Здравец Хайтов - наследник на Николай Хайтов: Това беше в действителност мотивът да се направи този прочит, т.е. по какъв начин младежите, 17-18-годишните, по какъв начин те одобряват едни разкази, писани преди 50 години.
Изложбата и честването на 100 години от рождението на Хайтов е в Смолян освен поради персоналния сантимент на сина му.
Здравец Хайтов - наследник на Николай Хайтов: Има логическа връзка. Все отново той е родопееца, писателя, който по този начин вкара в литературата на първо време Родопите, родопчанина, логиката на психиката, вкара героите - чепати, ръбати, само че в последна сметка извънредно почтени хора.
Другите две изложения показват света на Хайтов със фотоси от персоналния списък на писателя, в които се откриват прототипите на неговите герои, както и работни моменти от снимането на едни от най-хубавите български филми по сюжети на Николай Хайтов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР