С три проекта за изменение и допълнение на Закона за

...
С три проекта за изменение и допълнение на Закона за
Коментари Харесай

Трите проекта по Закона за здравното осигуряване минаха на първо четене

С три плана за изменение и допълнение на Закона за здравното обезпечаване с е заеха депутатите през днешния ден.

Законопроектът за изменение и допълнение на, импортиран от Васил Пандов от ПП-ДБ цели възстановяване на уредбата по повод разходването на обществени средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за лекарствени артикули, прилагани в болничната помощ, които са отвън цената на клинчите пътеки.

Предвижда се НЗОК да заплаща лекарствените артикули на стойност, изчислена на база най-ниската стойност на единица интензивно вещество по интернационално непатентно название (INN) и лекарствена форма от средноаритметичната стойност на единица интензивно вещество по INN и форма, изчислена на база 5-те най-ниски цени за съответните лекарствени артикули , на които са доставени на изпълнителите на болнична здравна помощ и регистрирани към НЗОК през трите месеца, предхождащи с един месец отчетния месец, цената за единица интензивно вещество по INN и форма, изчислена на база цената, на която лекарственият артикул е доставен и регистриран от изпълнителя на болнична здравна помощ и цената за единица интензивно вещество, изчислена на база цената на опаковка, избрана съгласно референтната стойност, посочена в Позитивния лекарствен лист по член 262, алинея 6, т. 2 от Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина.

В тази връзка  Андрей Чорбанов от ИТН  настоя за по-радикален способ при ценообразуването.

Против препоръчаните промени се оповестиха от " Възраждане ". Според представители на партията те не решавали  основния проблем, а точно неналичието на надзор.  

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за здравното обезпечаване, импортиран от Костадин Ангелов от ГЕРБ планува в случаите, когато няма настоящи рамкови съглашения за съответната година, НЗОК да не може да заплаща лекарствените артикули на стойност по-висока от най-ниската стойност сред последно настоящите рамкови съглашения и приблизително претеглената стойност, заплатена от НЗОК през миналата година за всеки лекарствен артикул, и цената, на която лекарственият артикул е доставен на съответния реализатор на болнична здравна помощ, без значение дали той е възложител по Закона за публичните поръчки.
 ГЕРБ обмислят процедура за свалянето на шефа на НЗОК
ГЕРБ обмислят процедура за свалянето на шефа на НЗОК

Костадин Ангелов упрекна настоящия шеф на НЗОК, че лобира за частна болница

Предвижда се приблизително претеглената стойност да се дефинира и оповестява на интернет страницата на НЗОК при условия и по ред, избрани в наредбата по член 45, алинея 9 от Закона за здравното обезпечаване.

Средно претеглената стойност е статистическа големина, одобрена в науката и практиката, и е производно на статистическите закономерности, които се демонстрират в региона на всеобщите феномени.

В съответния случай, междинната претеглената стойност, заплатена от НЗОК през миналата година за всеки лекарствен артикул, ще обгръща както цените, на които лечебните заведения са закупили този артикул , по този начин и доставените и заплатени количества. В този смисъл, колкото е по-голям броят на изразходваните опаковки на по-ниска стойност, толкоз приблизително претеглената стойност ще бъде по-ниска и назад.

Според вносителите приемането на предлагания законопроект ще сътвори опция за заслужено, оправдано и дейно разпределяне на средствата по бюджета на Националната здравноосигурителна каса, като в същото време ще бъде обезпечено лекуването на българските пациенти и финансовата непоклатимост на лечебните заведения.

Законопроектът, импортиран от Божидар Божанов от ПП-ДБ планува Системата за несъмнено електронно връчване да бъде единственият разрешен метод за даване на документи в РЗОК, като по този метод ще се понижи административната тежест за договорните сътрудници.

Всички документи ще се записват по реда на постъпването им и ще се препятстват евентуални нарушавания. Българският лекарски съюз и Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България не поддържат предлаганите нормативните промени , като съответните оферти, които могат да бъдат взети поради сред първо и второ гласоподаване на законопроекта, са в детайли разказани в писмените им мнения.

Между " Възраждане " и Има Такъв Народ породи задявка дали планът на Божанов е в интерес на избрани софтуерни компании.

Александър Симидчиев уточни, че здравната система е извънредно комплицирана, а задачата на плановете е да стане малко по-стабилна.

" Опитваме се да има повече изясненост,  повече бистрота в здравната система ", сподели националният представител.  

На първо четене минаха и трите плана. 
 Бюджетът на НЗОК не мина на първо четене в здравната комисия
Бюджетът на НЗОК не мина на първо четене в здравната комисия

" За " гласоподаваха четирима, петима бяха " срещу ", а с " въздържал се " гласоподаваха деветима
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР