С три етапа в Испания ще започне 110-то издание на

...
С три етапа в Испания ще започне 110-то издание на
Коментари Харесай

Тур дьо Франс 2023 стартира от Билбао

С три стадия в Испания ще стартира 110-то издание на най-престижната колоездачна обиколка в света Тур дьо Франс. Спазвайки традицията от последните години, уредниците още веднъж са решили Турът да стартира отвън Франция, като този път са избрали Баския район, който граничи със страната. Това се случва за повторно в историята, а първият случай е бил през 1992 година.


176 колоездачите от 22 тима ще застанат на старт за първия стадий пред музея Гугенхайм в Билбао, който ще бъде с дълготрайност 182 километра, след което в идващите два дни ще карат от Витория-Гастейс до Сан Себастиян и от Аморебиета до Байон в югозападна Франция. Останалите 18 стадия ще бъдат напълно във Франция, като както постоянно финалът ще бъде по Шанз-Елизе в Париж. Общо колоездачите ще изминат 3404 километра в 21 стадия, а почивните им дни ще бъдат на 10 и 17 юли. Състезателите ще имат единствено един 22-километров стадий за тичане по хронометър, което е най-малкото от 2015 година насам.

За съществени любимци за купата са считани датчанинът Йонас Вингегор (Юмбо-Висма) и словенецът Тадей Погачар (Емиратс). Двамата окупираха първите две места в генералното класиране в последните две години, като Вингегор победи през 2022, а Погачар година по-рано. Словенецът завоюва купата и през 2020. Двамата се изправих един против различен по-рано през сегашния сезон в еднодневната класика Париж-Ница, като победил бе Погачар, само че след това Вингегор завоюва Тура на Баския район и Критериум Дофине.

С шансове за триумф букмейкърите дефинират още спечелилият в Джиро д " Италия 2022 Джей Хиндли (Бора-Хансгрое), Микел Ланда (Бахрейн Викториъс) и Енрик Мас (Мовистар).

Тур дьо Франс 2023 продължава до 23 юли. /БГНЕС


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР