С традиционното всенародно поклонение на връх Oколчица във Врачанския Балкан

...
С традиционното всенародно поклонение на връх Oколчица във Врачанския Балкан
Коментари Харесай

С традиционно всенародно поклонение на Околчица ще бъде отбелязан Денят на Ботев

С обичайното всенародно поклонение на връх Oколчица във Врачанския Балкан ще бъде маркиран Денят на Ботев и починалите за свободата и независимостта на България.

Всенародното поклонение ще стартира с молебен, отслужен от врачанския митрополит Григорий. Тържествени слова ще произнесат ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на Враца Калин Каменов и Атанас Катрафилов - правоприемник на ботев въстаник.

Както всяка година, и тази се чака на Околчица да се съберат доста хора от цялата страна. Предимно пешком или с колела, към историческия връх ще потеглят и доста врачани.

Винаги съм ходил на Околчица с едно възприятие на поклонение към подвига освен на Ботев, само че и на всички млади момчета, потеглили към този връх. Дано на сирените в 12ч. всички да спрем и да помислим за малко - съобщи гражданин на града.

След сирените венци и цветя ще бъдат поднесени на паметника на Околчица. В параклиса в подножието на върха ще бъде отслужено малко заупокойно моление за починалите за свободата на България.
142-ата годишнина от подвига на Христо Ботев ще бъде маркирана в родния му град Калофер с митинг-поклонение. С военна гала от Националния музей " Христо Ботев " ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. Пред паметника на поета - бунтовник ще бъдат поднесени венци и цветя. Във Велико Търново ще бъдат положени основите на монумент на Христо Ботев и на починалите за свободата. Монументът ще бъде в центъра на остарялата столица в градинката до пощата В Плевен почитат ще бъде отдадена с боен обред и панихида пред бюст-паметника на великия българин. Млади възрожденци в униформа на ботеви четници ще рецитират стихове на поета-революционер.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР