С този въпрос се е заел екип от изследователи на

...
С този въпрос се е заел екип от изследователи на
Коментари Харесай

Може ли изкуствен интелект да създава… парфюми?

С този въпрос се е заел екип от откриватели на IBM Research дружно със Symrise - един от огромните международни производители на аромати, резултатът е Philyra

Създаването на тънък мирис е въпрос и на изкуство, и на просвета

Опитните парфюмеристи съчетават в едно изкуството и науката, с цел да основават нови, омайни аромати. Този гений се развива в продължение на десетилетия. Изработването на благоухание, което да прави усещане, е един от най-важните аспекти, които потребителят взема поради при избора си на парфюм – и надлежно образуването на позитивно или негативно мнение за ежедневни артикули като перилни препарати, дезодоранти, освежители за въздух и, несъмнено, парфюми. Какво ще стане, в случай че изкуственият разсъдък може да се „ научи “ да проектира нови аромати?

С този въпрос се е заел екип на IBM Research дружно със Symrise – един от огромните международни производители на аромати. Заедно, те са основали система с изкуствен интелект (AI), която може да „ учи “ за формулите на парфюмите, за суровините, да „ схваща “ исторически данни за триумфа на някои формули и да проучва индустриалните трендове.

Въз основа на предходни проучвания на IBM, употребяващи AI за намиране на сходства сред аромати и основаване на предписания, както и на новия изкуствен интелект на IBM Research, е основана „ Филира “ (Philyra) – система, която употребява нови и усъвършенствани логаритми за машинно самообразование, с цел да пресее стотици хиляди формули и хиляди първични материали, помагайки да се разпознават избрани тертипи и вероятни нови комбинации.

„ Филира “ може да основава напълно нови ароматни формули, като изследва целия пейзаж от благоуханни комбинации, с цел да открие белите пространства на международния парфюмериен пазар. Работата на IBM със Symrise обгръща три от бизнес-звената в компанията: „ изящни аромати “, „ домашна грижа “ и „ грижа за хубостта “. Основният фокус обаче е върху изящните аромати.

Създаването на тънък мирис е въпрос и на изкуство, и на просвета. То изисква точност, защото даже най-малката смяна в количеството може да направи сензация – или да провали формулата. Затова екипът употребява метод, учреден на изчерпателен разбор на данни, разчитайки на данните за стотици хиляди ароматични формули, фамилии от ухания (напр. плодови или цветни), първични материали за миризми и историческа информация за сполучливите парфюми.

С това благосъстояние от данни „ Филира “ употребява машинно самообразование за генериране на нови комбинации от ароматични формули, които дават отговор на съответните дизайнерски цели – да вземем за пример, основаване на неповторим мирис за бразилските младежи.

Системата включва логаритми, които научават и предсказват:

Когато става въпрос за планиране на парфюми, да е нов ароматът е изключително значимо. „ Филира “ пък е способна да разпознава аромати, които са близки до миризмите на съществуващи към този момент уханни формули. Колкото по-голяма е разликата даден мирис и сходните нему, толкоз по-новаторски е парфюмът.

Symrise към този момент е употребила „ Филира “ за планиране на два парфюма, които по проект ще бъдат пуснати на пазара в средата на 2019 година Те са за „ O Boticário “ – една от най-големите световни компании за артикули хубост. Като част от процеса на създаване първичните формули, препоръчани от системата, са изменени от майстор-парфюмерист, с цел да подчертаят избрана нотка и да подобрят това какъв брой дълго трае формулата върху кожата.



Разбирането от страна на „ Филира “ за желанията на потребителите разрешава на парфюмеристите на Symrise да се съсредоточат върху усъвършенстването на крайните парфюми, вместо да прекарват времето си в търсене на нови комбинации от аромати.

По-дългосрочната цел на Symrise е да вкара тази технология измежду своите основни парфюмеристи по целия свят. Фирмата желае да продължи да употребява решението за планиране на аромати за артикули за персонална хигиена и грижа за дома. Symrise възнамерява също да вкара „ Филира “ в школата си по парфюмерия, с цел да помогне на образованието на идващото потомство парфюмеристи, като вгради AI в сърцето на своята организация.

Самата машина за изкуствен интелект пък може да се приложи и в други типове приложения за планиране на фини химически формули – да вземем за пример, за потребителски артикули като шампоан или перилен препарат, както и за промишлени артикули като лепила, смазочни материали или строителни материали.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР