С този тип коалиционни партньори не можем да бъдем спокойни.

...
С този тип коалиционни партньори не можем да бъдем спокойни.
Коментари Харесай

Тошко Йорданов: Премиерът търси начин да заобиколи коалиционното споразумение за РСМ

С този вид съдружни сътрудници не можем да бъдем спокойни. Така Тошко Йорданов от " ИТН " разяснява пред Нова тв провеждането на вчерашния съдружен съвет по тематиката Северна Македония.

Там доверието е нарушено по ред аргументи: от Политическа партия си разрешиха да организират срещи и да вършат диалози, които не трябваше да се случват, тъй че - не, не сме спокойни. Каквото има да стане, ще стане; факт е, че позицията на " ИТН " е непроменена и тя е това, което е подписано в съдружното съглашение.

На въпрос с кого са водени хипотетични диалози, Йорданов отговори: водени са диалози с европейски дипломати. " Това е ставало в последните три месеца, може би в последните четири месеца ". На въпрос от кое място знае за водените диалози, депутатът разяснява, че това е видно от преписка сред министерствата. " Плюс това не е като да не сме говорили и ние с европейски дипломати, и те са ни споделили какво им е казано и какво счита да се направи. И това е много по-различно от това, което прави външно министерство ".

Поставете се на мястото на дипломати, които при диалози с министър Теодора Генчовска чуват едно, а при други диалози с представители на премиера или даже от него, чуват друго.

Търсеше се опит да се заобиколи съдружното съглашение и да бъде стартират процеса за присъединение на РСМ без на практика да има гаранции за извършване на контракта, подписан сред двете страни.

С тези съдружни сътрудници това може би е настоящо и към днешна дата. Докато не мине юни, не мога да кажа по какъв начин ще постъпят те, добави Йорданов.

Опитваме се да работим въз основата на подписаното Коалиционно съглашение. Спазват ли го - няма проблем, само че в случай че го нарушат, казусът е при тях и те ще носят последици.

Изключително мъчно е да се даде зелена светлина на РСМ за договаряния с Европейски Съюз до три седмици. Еврокомисарите може да имат всевъзможни упования, част от администрацията в Европейски Съюз е наясно с казуса и няма такива упования, тъй че общественото говорене и действителността са две разнообразни неща.

И от наши сътрудници, и от Европейски Съюз, има напън България да вдигне ветото над Македония, добави Йорданов.

Едната от тезите за какво се бърза, е че поради войната в Украйна ние би трябвало по някакъв метод да пресечем съветското въздействие в РСМ. От друга страна, в случай че ние я пуснем абсолютно да стартира процеса, това държавно управление ще си замине, само че може да пристигна друго с доста мощно съветско въздействие. В последна сметка Европейски Съюз би трябвало да реши коя би била по-голямата вреда в тази ситуация, посъветва депутатът. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР