С Тодоровден ще бъде открит новия състезателен сезон в конния

...
С Тодоровден ще бъде открит новия състезателен сезон в конния
Коментари Харесай

Люба Аргилашка: С Тодоровден слагаме началото на сезона в конния спорт у нас

С Тодоровден ще бъде открит новия спортен сезон в конния спорт у нас.

По този мотив беседваме с Люба Аргилашка - шеф на конна база НИЕСА.

Г-жо Аргилашка, разкажете ни за традициите и обичаите на Тодоровден, какво значи този празник за хората, които се занимават с конен спорт?

За нас Тодоровден е обвързван с обичта ни към конете и в действителност това е най-важният празник от календара, който означаваме постоянно на конната база. Още от древността конете са били сътрудник и асистент на индивида. Събираме се дружно всички състезатели в клуба, треньори, конегледачи, съидейници. Организацията на празника стартира най-малко седмица по-рано.

Как ще отбележите тази година Конския Великден?

Всяка година организираме разнообразни игри с конете и се приготвяме за новия спортен сезон, който постоянно следва след празника на конете. И тази година ще имаме демонстрации по прескачане на трудности и обездка. Предвиди ли сме и щафетни игри, като за първи път ще включим и една от най-новите дисциплини, която се радва на огромен интерес от децата - хобихорс. Очакваме да се получи един прелестен празник дружно с всички, които обичат конете.

Колко мощна е връзката на ездача с коня?
Връзката сред ездача и коня е извънредно мощна, тъй като те се състезават дружно, като преодоляват трудностите в спорта и в дословния, и в преносния смисъл. Ездачът и конят са екип, който не просто е дружно по време на надпревари. Ездачът се грижи за своя кон непрекъснато. Връзката е доста специфична. Чувството да яздиш е неповторимо. Препоръчвам го на всеки, даже и да не е професионално, просто за наслаждение, а и за здраве, несъмнено. Доказано е, че ездата има позитивен резултат при редица болести и при децата и при възрастните.



Кое е характерното за конния спорт?

Това е спорт предлагащ позитивни страсти, в него има огромен адреналин, развива усеща за отговорност и достойнство. Разбира се конният спорт изисва доста саможертви. Зад триумфите на един играч стоят доста хора, семейство, треньори, конегледачи. Работата е екипна, и по тази причина може би е толкоз специфичен за нас.

Какви са упованията Ви за новия сезон?

Имаме 50 картотекирани състезатели в нашия клуб Конкур. Нашите ездачи и коне са измежду призьорите и първенците в дисциплините обездка, прескачане на трудности, всестранна езда. Така че и тази година чакаме те да се преставят почтено. Календарът на БФ по конен спорт е извънредно претрупан, започваме с шампионат още другата седмица, а сезонът ще завърши в края на октомври, може да си визиите какъв сезон ни чака.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР