С тези думи започва коментара си за КМГ българският публицист

...
С тези думи започва коментара си за КМГ българският публицист
Коментари Харесай

Две са винаги повече от едно!

С тези думи стартира коментара си за КМГ българският журналист и публицист Петър Герасимов, във връзка новината за срещата на двамата президенти Си Дзинпин и Владимир Путин през вчерашния ден. Новината обиколи като гръмотевица света: Китай и Русия публично обявиха своите функции като „ велики сили “. Това се случи на двудневната среща на ШОС ( Шанхайската организация за сътрудничество), в Самарканд, Узбекистан.

Ето какво още споделя той:

" Пекин е подготвен да работи дружно с Русия като „ велики сили ", които да играят управителна роля в света ", съобщи китайският ръководител Си Дзинпин пред съветския си сътрудник Владимир Путин.

Един безапелационен отговор на зачестилите в последно време старания на формален Вашингтон да продължи схемата на „ еднополюсен свят “, лидиран  несъмнено от Съединени американски щати. Една скица, която видимо стартира да се износва и разпада още в края на предишния и началото на този век.

Носталгията по господстващата роля на „ светлия град на хълма “( Вашингтон) явно изигра ролята на неприятни диоптри в очилата на  американските ръководещи. Те не пожелаха, а и все още  не схващат, че са настъпили фундаментални промени в международната политическа гледка, че с изключение на тях, роля на „ велики сили “ играят още две страни – голям Китай и модерна Русия.

По време на срещата в Самарканд съветският президент  Путин осъди упоритите напъни на Белия дом да резервира схемата на еднополюсния свят, които „ получиха една извънредно грозна форма и са изцяло неприемливи ", каза  той на своя сътрудник.

Освен тази извънредно значима двустранна декларация, по време на двустранния разговор беше обиден и казуса с украинската рецесия, като съветският водач – на тази първа срещата с ръководителя Си, след началото на военните  дейности от 24 февруари – съобщи, че Москва високо прави оценка „ уравновесената позиция на китайските  другари по повод на  рецесията ". Една позиция, която би трябвало да породи  много размишления измежду западната върхушка…

Защото  както споделя остарялата сентенция: „ Две са постоянно повече от едно. “
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР