С Териториалните планове не се поемат ангажименти нито за работата

...
С Териториалните планове не се поемат ангажименти нито за работата
Коментари Харесай

Териториалните планове имат за цел да адресират ефектите от енергийната трансформация

„ С Териториалните проекти не се поемат задължения нито за работата на „ Мини Марица-изток “, нито на електроцентралите “, съобщи заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов на третата полемика на тематика „ Бъдеще за енергийния комплекс „ Марица изток “ - вероятности и провокации ", извършена в Стара Загора. От страна на Министерството на енергетиката взе присъединяване и заместник-министър Ива Петрова, а измежду участниците бяха заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева, заместник-министърът на стопанската система Ивайло Шотев и заместник-министърът на труда и обществената политика Десислава Стоянова, оповестиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката. Заместник-министър Ненов разяснява още, че е открит недостиг на информация по отношение на засегнатите от проектите. Той акцентира, че Териториалните проекти имат за цел да адресират резултатите от енергийния преход и потребностите на засегнатите.   Заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева разяснява, че европейските средства не са самоцел, а детайл от решението на една комплицирана задача.  От Министерството на труда и обществената политика се ангажираха да бъдат сътрудник на общината и властта и да се окаже поддръжка на всеки един обиден от енергийния преход.  Протест на място изиска плановете на ТПСП (териториалните планове) да съдържат още конкретика, както за енергийните по този начин и за локалните политики. Представители на миньорите и синдикалните организации желаеха и повече конкретика във връзка с плануваните вложения и откриването на нови работни места. Те сложиха и въпроса кой ще прави рекултивацията на терените, настоявайки, че не трябва това да се прави от частни компании, което би лишило част от активността на „ Мини Марица-изток “. Представители на КНСБ настояха в Териториалните проекти да бъдат заложени и благоприятни условия за хващане на въглеродни излъчвания, каквито технологии се ползват в Китай.  Заместник-министър Ненов акцентира, че упоменатите в Териториалните проекти размери на произвеждане на електрическа сила от комплекса не са стихотворец ангажимент, а са оценка, основана на справедливи данни. 
Той добави, че наклонността сега е на понижение на добива на въглища, което е обвързвано с високата цена на въглеродните квоти. И макар че заложените размери и количества рандеман не са ангажиращи, би трябвало да се следи пазарната обстановка и да се приспособява активността. Заместник-министърът добави, че приветства шерването на опит за използване на нови технологии, които да спомогнат плавното реализиране на енергийния преход.  Красимир Ненов сподели още, че опцията за въвеждане на механизъм за потенциал е пропусната през 2019-а година и прикани да не повтаряме тази неточност, невнасяйки плановете за Териториални проекти. 
Заместник-министър Ива Петрова посочи потребността от присъединяване на локално равнище в механизма на ръководство на проектите и добави, че е отправена покана към огромни вложители, с цел да се очертаят вероятните вложения.  Заместник-министърът на стопанската система Ивайло Шотев разяснява, че министерството му е поело ангажимент до края на годината да бъдат направени проекти за индустриалните зони и акцентира огромния капацитет на Стара Загора, в това число поради стратегическото местонахождение.  По отношение на потребността от енергийна тактика на страната, заместник-министър Петрова съобщи, че Интегрираният проект в региона на енергетиката и климата е стратегическият документ, който би трябвало да сплоти секторните тактики. Съответно, енергийната тактика би трябвало да бъде съобразена точно с този проект, който сега е в развой на актуализация.  Представителите на изпълнителната власт акцентираха, че ролята на страната е да сътвори привлекателна среда, подобаващ капиталов климат, с цел да бъдат основани и качествени работни места.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР