С тежка техника и бали слама земеделски производители затвориха главния

...
С тежка техника и бали слама земеделски производители затвориха главния
Коментари Харесай

Фермери затвориха с мляко и бали пътя Русе - Велико Търново, утре идват с тежка техника в София

С тежка техника и бали плява аграрни производители затвориха основния път Русе - Велико Търново край село Поликраище днес. Пътят беше затворен в 10:00 часа и съгласно уредниците на митинга ще остане блокиран до 14:00 часа.

Животновъдите изляха 16 тона прясно мляко от цистерна. На място се образува километрична колона. Движението край Поликраище се реализира по обходни направления. 

Протестиращите са от всички сектори и не престават да желаят оставката на земеделския министър. По думите им меморандумът, който пописват през днешния ден следобед Министерство на здравеопазването с БАК, не е предпазен българския интерес, не е решен казуса с украинския импорт, няма ограничения против вноса на зеленчуци и плодове от Турция и Македония, липсват оферти за възстановяване на изискванията по зелената договорка и други

" Земеделието е бранш, напълно подвластен от природата и климата, а в същото време страната ни слага условия, които са безумни ", уточни Марин Богомилов, ръководител на Земеделската кооперация " Росица " в село Поликраище. Ние сме под непрекъснато наблюдаване и под непрекъснат стрес дали не сме сбъркали при попълването на документите, а в последна сметка не знаем, при изискване че изпълняваме всички европейски условия, какъв ще бъде резултатът. При нас особеното е, че ден година храни, в случай че не свършим даденото софтуерно мероприятие в избран миг, в идващия ще бъде късно. Европейските наставления са едно, климатът и изискванията на полето - друго, добави той. 

Настояваме да ни оставят да си вършим работата, а не да ни затискат с условия, които утежняват и без друго тежката работа на полето, сподели Богомилов. Той уточни, че през 2023 година стопаните са работили на загуба поради ниските изкупни цени на зърното, за сметка на високата себестойност на продукцията поради нарастването на цените на торовете, препаратите, горивата и минималната работна заплата. 

Междувременно в 12 часа стартира следващата среща при министъра на земеделието. Две от браншовите фермерски организации, които не престават митингите, са при него на договаряния. А следобяд би трябвало да бъде подписан и финалният вид на съглашението, в което са записани обезщетенията и обещаните законови промени за земеделците. 

" Тук заставаме ония неправителстевни организации от аграрния бранш, които не бяха позволени до договарянията. Които съгласно мнението на министъра не са същински и които не са от комфортните ", уточни Венцислав Върбанов - Асоциация на земеделските производители.

" Министърът през вчерашния ден в изказването още веднъж излъга:  " Те нищо не желаеха от мен, желаят ми оставката "... Ние искахме това, което сме написали и нямаме нито един отговор, нито един. Нито от Министерство на земеделието и храните, нито от премиера. Моята плантация е на 3 км от Румъния. Аз с какво съм по друг - на кого да продам млякото, че да предпочетат да минат през моста и да вземат 780 евро на една крава, там по трите обвързани дотации, които са налични ", попита Димитър Зоров - Асоциация на млекопреработвателите. 

" Този път митингът няма да бъде кротичък. Аз и сътрудниците си поемаме отговорността, извиняваме се на обществото. Нашите хора са уверени, че това би трябвало да бъде прекъснато. Незабавно се насочваме към премиера с молба, с цел да тръгнем да работим всички за спасяването на българското земеделие ", разяснява Бойко Синапов - Обединени български животновъди. 

По-рано през днешния ден по-рано Цанко Цанков - член на УС на Асоциацията на земеделските производители в България, разгласи, че митингът през днешния ден продължава в над 50 горещи точки в страната. " Отцепихме се и не сме съгласни с нашите сътрудници, тъй като не са изпълнени нито една от точките от меморандума, от настояванията на сектора ", сподели той. 

" Ние не знаем какво съглашение ще се подписва през днешния ден с част от земеделските организации, научаваме за това от новините ", сподели Цанко Цанев.

По думите му представителите на камарата са били изгонени от договарянията в Министерството на земеделието в края на предходната седмица, по тази причина митингите им не престават. Той уточни, че в камарата членуват 80 % от производителите на мляко, 40 % от производителите на зърно, 100 % от производителите на ориз и на рози, 90 на 100 от овощарите и зеленчукопроизводителите, както и пчелари. 

Цанев сподели, че митингите ще продължат, тъй като няма смяна по изискванията на зелената договорка, не са разпределени съразмерно парите за обработваемите площи, които са сред 400-500 милиона декара, както и по намаляването на административните тежести в земеделието, част от главните претенции на протестиращите. 

" Противопоставят се браншовете и тези дейности се правят с присъединяване на министъра на земеделието, като се гонят представители на разнообразни организации от работните групи ", съобщи Цанев. Той уточни, че даже да се подпише съглашение през днешния ден, то ще бъде сред трима-четирима души, само че ще липсват представители на близо 30 асоциации, за които се твърди, че са нелегитимни. " Не може да се твърди, че това са нелигитимни асоциации, при изискване, че те съществуват от близо 20 години ", сподели той. 

Представителите на асоциации не престават да упорстват за оставката на министъра на земеделието.  " Нашите претенции са толкоз политически, колкото и на тези, които желаят министър Вътев да резервира поста си ", акцентира Цанев. 

Недоволните земеделци оповестиха, че на следващия ден ще влязат с трактори и машини в София и ще стачкуват пред Народното събрание.

Очаква се да се включат към 4000-5000 фермери.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР