С тазгодишната награда Емил Чакъров, която е учредена през 2011

...
С тазгодишната награда Емил Чакъров, която е учредена през 2011
Коментари Харесай

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

С тазгодишната премия " Емил Чакъров ", която е учредена през 2011 година и по традиция се връчва по време на Бургаските музикални празници на името на изтъкнатия български диригент с интернационална популярност, е почетен огромният баритон със международна кариера Кирил Манолов. Първият притежател на влиятелния приз, носещ името на световнопризнатия български диригент, е именитият цигулар Минчо Минчев.
 
Наградата ще бъде връчена публично по време на оперната церемония " Кирил Манолов и другари " – на 31-ви август, сряда, от 20.30 часа, на сцената на Летен спектакъл – Бургас. С тържествената церемония под прецизната палка на маестро Григор Паликаров публично ще бъде закрито петнадесетото издание на Бургаските музикални празници " Емил Чакъров " 2022, осъществени от Държавна опера – Бургас, с  партньорството на Община Бургас. Маестро Паликаров е притежател на влиятелния приз на името на Емил Чакъров за 2019 година Той дирижира през м. юли т. год.  огромната оперна продукция " Турандот от Джакомо Пучини, със солистите на Софийската опера и балет Габриела Георгиева и Костадин Андреев в основните функции.  
 
В комплицираните времена, в които освен културните институции, само че и всички публични сфери бяха сложени пред тежки провокации през последните две и половина години, Бургаската опера, с поддръжката на Община Бургас, съумя да осъществя мощна фестивална стратегия и да притегли многочислена аудитория.
 
Мнозина оприличават носителя на премията " Емил Чакъров " 2022 година Кирил Манолов на Лучано Павароти, само че той не приема тези асоциации. А за пръв път известният български баритон с внушителния растеж от два метра и респектиращи гласови данни, пя с Хосе Карерас по време на спектакъла Оpera D’Amore през м. декември 2021 година на сцената на " Арена Армеец " – София. За Хосе Карерас Кирил Манолов споделя: " Той е е един от тримата най-велики, оито докараха най-масовата аудитория на опера, дружно с Павароти и Пласидо Доминго. Те отстраниха елитарното от операта и я приближиха до хората ".
 
На оперната церемония в сряда благосъстоянието на своите тембри и прочувствено театрално наличие в подбраната с усет уравновесена музикална стратегия ще показват: баритонът с изяви на международни подиуми, приет от именития диригент Рикардо Мути за " най-хубавия Фалстаф " на съвремието – Кирил Манолов, сопраното Йоана Железчева, която неотдавна построи с извънредно майсторство и вложена дълбока емоционалност функциите на Лиу в " Турандот ", още веднъж под палката на маестро Паликаров, Аида – в едноименната опера от Верди, при започване на м. август, под палката на маестро Иван Кожухаров, както и Чо-Сан – в " Мадам " Бътерфлай " от Пучини и Амелия – в " Бал с маски " от Верди, под палката на маестро Сунай Муратов – на откритата сцена в Бегликташ, в границите на внушителния фестивал " Опера на светилището " 2022 година
 
В оперната церемония на сцената на Летния спектакъл в Приморския парк излизат и прелестното мецосопрано Даниела Дякова, която бе превъзходна Кармен в едноименната опера от Жорж Бизе и респектираща Улрика – в " Бал с маски " от Верди, също по време на фестивала " Опера на светилището " през м. август.
 
Последният участник в звездния състав от приятелския и колегиален кръг на именития баритон Кирил Манолов е тенорът Михаил Михайлов, който също бе извънредно въздействащ в ролята си на Пиркентон в " Мадам Бътерфлай " – при започване на месец август на живописната сцена измежду естествения фон на Бегликташ, в партньорство с Йоана Железчева. Михаил Михайлов преди дни получи влиятелната премия на името на непрежалимия огромен български тенор Камен Чанев – за почтеност към изкуството, на първия конкурс за млади тенори " Гласът на Камен ", който се организира в гр. Пловдив преди дни.
 
 Григор Паликаров Григор Паликаров Източник: Държавна опера-Бургас
В огромната церемония на 31-ви август са включени арии, ансамбли, хорови партии, оркестрови осъществявания. Блестящият набор от определени вокални творби, в осъществяване на превъзходните солисти  ще бъде под съпровода на оркестъра и хора на Държавна опера – Бургас. Маестро Григор Паликаров ще дирижира впечатляващата стратегия, представяща шедьоври от креативната съкровищница на някои от най-изпълняваните композитори. Диригент на хоровия състав в Невена Михайлова, концертмайстор – Христо Белчев.
 
На сцената на Летния спектакъл в сряда, след формалното връчване на премията " Емил Чакъров ", ще прозвучат: Балетна музика от III деяние на операта " Макбет " от Джузепе Верди; Куплети на Ескамилио из операта " Кармен " от Жорж Бизе – в осъществяване на Кирил Манолов и хор на Държавна опера – Бургас; Ария на Турандот от едноименната опера от Джакомо Пучини – в осъществяване на Йоана Железчева; Плачът на Федерико от операта " Арлезианката " на Франческо Чилеа – извършва Михаил Михайлов; Дует на Сантуца и Алфио из операта " Селска чест " от Пиетро Маскани – в осъществяване на Даниела Дякова и Кирил Манолов; Ария на Ла Вали от едноименната опера на Алфредо Каталани – показана от Йоана Железчева; Дует на Дулкамара и Неморино из операта " Любовен елексир " от Гаетано Доницети – изпълнена от Михаил Михайлов и Кирил Манолов; Ария на Принцеса де Буйон из операта " Адриана Лекуврьор " – в осъществяване на Даниела Дякова; Хор на вещиците из операта " Макбет " от Джузепе Верди; Ария на Хитър Петър из едноименната опера от Веселин Стоянов – показана от Кирил Манолов; Дует на Аида и Амнерис из операта " Аида " от Верди – в осъществяване на Йоана Железчева и Даниела Дякова; Ария на Каварадоси из операта " Тоска " от Джакомо Пучини ще показа Михаил Михайлов; Ария на Йоана из операта " Орлеанската дева " ще извърши Даниела Дякова; Дует на Аида и Амонасро из операта " Аида " от Верди – Йоана Железчева и Кирил Манолов; Наздравица на Туриду из операта " Селска чест " от Пиетро Маскани ще показа Михаил Михайлов, дружно с хоровия състав на Бургаската опера. Бравурен край на оперната церемония ще бъдевнушителната сцена " TE DEUM " из операта " Тоска " от Пучини, с която кода на вечерта ще сложи носителят на тазгодишната премия " Емил Чакъров " Кирил Манолов с хора на Бургаската опера.  
 
Билети за оперната церемония " Кирил Манолов и другари " могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса " Часовника " /пред хотел " България " /, касата на Летния спектакъл – преди събитието, както и в мрежите на Grabo и Eventim.
 
За носителя на премията " Емил Чакъров " 2022 – баритонът със международна кариера Кирил Манолов:
Кирил Манолов е роден в София (1976), приключва НМА " Панчо Владигеров " (2003) и още по време на следването си е зает в продукции на разнообразни оперни театри в България. Участва в концерти на Райна Кабаиванска и ММФ " Варненско лято ", дебютира като Хитър Петър от едноименната опера на Веселин Стоянов в Софийска опера и балет (2001). Специализира в Милано при българското мецосопрано Адриана Стаменова и във Виена при проф. Оливера Миакович. Носител е на голям брой влиятелни награди от национални и интернационалните състезания, измежду които Голямата премия на XIV конкурс за млади оперни артисти " Борис Христов ", Първа премия в състезанието за млади артисти " Гена Димитрова ", Трета премия от състезанието " Мануел Аусенси " в Барселона, Специална премия на състезанието " Светослав Монюшко " във Варшава и други
Кирил Манолов е гостувал неведнъж на сцените на всички оперни театри в страната, а по този начин също и в Токио, Барселона, Брюксел, Гент, Палма де Майорка, Белград, Скопие, Никозия, Солун, фестивалите в Ларнака - Кипър, Родос - Гърция, Палма де Майорка - Испания, Gars am Kamp - Австрия, Дубровнишки летен фестивал - Хърватска и други През 2004 година е поканен за щатен солист на Софийска опера и балет, където извършва функции от централния баритонов репертоар. От 2006 година Манолов е непрекъснат посетител в спектаклите на Националния оперен спектакъл в Загреб - Хърватска и Оперния спектакъл в Сплит - Хърватска, където се показва с голям триумф в премиерните спектакли на " Севилският бръснар " (Фигаро), " Лучия ди Ламермур " (Енрико), " Фауст " (Валентин), " Симон Боканегра " (Симон), " Бал с маски " (Ренато), " Набуко " (Набуко), " Аида " (Амонасро), " Трубадур " (Граф ди Луна) " Бохеми " (Марсел), " Джанни Скики " (Джанни Скики), " Манон Леско " (Леско), " Фалстаф " (Сър Джон Фалстаф) и други
През 2010 година Кирил Манолов прави своя дебют на немската оперна сцена в Оперния спектакъл на Висбаден с Фалстаф в нова продукция на едноименната Вердиева опера. След зашеметяващия банкет, е поканен да дебютира в същата роля и в Щатсопер Хамбург, след което идват многочислени предложения от разнообразни оперни театри в страната. По мотив неговия Фалстаф, Frankfurter Allgemeine Zeitung дефинира Кирил Манолов като " събитие в културния живот, артист с компактен и мощен глас, само че в същото време с мек и хубав тембър, с изключителна белкантова фраза и завладяващо театрално наличие ".
 
За диригента – маестро Григор Паликаров:
 
Григор Паликаров е родeн в Пловдив (1971 г.), приключва НУМТИ " Добрин Петков " в родния си град със компетентност пиано и НМА " Проф. Панчо Владигеров " с магистърски степени по четири специалности: оперно-симфонично диригентство при акад. В. Казанджиев и проф. Ив. Вульпе, комбинация при проф. Д. Тъпков, пиано при проф. Кр. Тасков и хорово диригентство при проф. Ст. Кралев. Специализира комбинация при проф. Ерих Урбанер от Виенския университет за музика и изпълнителско изкуство. Професионалната си кариера като диригент стартира в Симфоничния оркестър на Ансамбъла на Българската войска (1995–1997), на който става основен диригент (1997–1999). Дебютира в Софийската националната опера и балет, като дирижира церемония концерт на Гена Димитрова по нейна персонална покана през 1998 година, а от 2001 година е щатен диригент на операта. От сезон 2005/2006 поема поста на основен живописен началник и диригент на Симфонично-оперетно сдружение " Маестро Г. Атанасов " в Пазарджик, а от 2015 година управлява и Студентския симфоничен оркестър към НМА " Проф. Панчо Владигеров ". Григор Паликаров е чест гост-диригент на доста оркестри и оперни театри в страната. Сред изявите му особено място заемат многочислените студийни записи със Симфоничния оркестър на БНР, както и участията му в национални и интернационалните музикални фестивали. Заставал е на пулта на Кралската белгийска филхармония – Брюксел, Националната опера и балет – Любляна, Виенския камерен отбор " Нов звук ", Симфоничния оркестър " Сенчъри " – Тайпе, Компания Опера Съркъл – Кливланд, Красноярската опера и балет – Русия, Филхармония " Яначек " – Чехия, Ченстоховската филхармония – Полша, симфоничните оркестри на Бари, Юкатан, Монтерей в Мексико, Солун, Националния оркестър (СОДРЕ) и националния хор на Уругвай, оркестър " Магна Греча " – Италия и други От сезон 2021/22 Григор Паликаров е непрекъснат гост-диригент на Държавна опера Варна. Наред с диригентската си активност той композира, концертира като пианист. Маестро Паликаров е проф. доктор в НМА " Проф. П. Владигеров " в София.
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР