С тържество на градския площад жители и гости на Мездра

...
С тържество на градския площад жители и гости на Мездра
Коментари Харесай

Жители и гости на Мездра отпразнуваха заедно 144-ата годишнина от Освобождението /снимки/

С празненство на градския площад поданици и посетители на Мездра отпразнуваха дружно 144-ата годишнина от Освобождението на България от османско робство, оповестиха от общината в железничарския град. Организатор на честването беше Община Мездра, а измежду присъстващите бяха и лекоатлети от цялата страна, които след това взеха присъединяване в XX Републикански шосеен пробег „ 3 март “.
В празничното утро на почетен часовой пред пилоните със знамената застанаха младите „ гвардейци “ Данимир Василев, Денислав Димитров, Пламен Петков и Радостин Николовски, пременени в опълченски униформи и командвани от „ фелдфебел “ Евгени Кучков.
Под съпровода на „ Мила Родино “ кметът на общината и мажоретки издигнаха националния трикольор, знамето на общината и флага на Европейския съюз.
С рухване на колене и едноминутно безмълвие по звуците на погребален марш множеството уважи паметта на хилядите знайни и незнайни български опълченци, съветски, украински, беларуски, румънски, финландски и полски воини, починали за Свободата на България в Руско-турската война 1877-1878 година
„ Нашето потомство е потомство, което не изпита тегобите на войната, сподели в словото си кметът на Мездра Иван Аспарухов. Това го изискуем на нашите предшественици. Ето за какво желая да се обърна от Ваше име, като кмет на общината, към сегашните български политици.
Искам да се обърна към нашите политици да помислят за България. Да се обърна към нашите политици да помислят за народа на България, за този измъчен народ, който заслужава да живее по-добре. Да защитят нашите деца - да им обезпечат бъдеще, което е спокойно, свободно: да могат да се образоват, да работят, да са щастливи. Нека да създадат това за своите деца, да помислят за тях…
Вечна популярност на героите, които отдадоха живота си, с цел да я има през днешния ден Свободна България! Да живее България и дано Бог да я пази! “
Тематична стратегия изнесоха ученици на Център за поддръжка за личностно развиване - Вокална група „ Детски свят”, която извърши песните „ Знамето ни е трицветно “, „ Кой уши байрака “ и „ Песен за Българката “, Група за художествено слово, която рецитира патриотични стихове и мажоретен състав, който показа „ Тържествен марш “.
Тържеството приключи с поднасяне на венци и цветя на благодарност пред паметника на починалите от община Мездра във войните за национално избавление и обединяване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР