С тържествено заседание във Велико Търново днес, 16 април, 44-ото

...
С тържествено заседание във Велико Търново днес, 16 април, 44-ото
Коментари Харесай

140 години от приемането на Търновската конституция

С тържествено съвещание във Велико Търново през днешния ден, 16 април, 44-ото Народно заседание ще означи 140 години от приемането на Търновската конституция. Тържествената сесия ще стартира в 10:30 часа в залата на Учредителното заседание с възстановка на събитията от 1879 година, оповестиха от Народното събрание.
Народните представители от 44-то Народно заседание ще одобряват Обръщение към българския народ на тържествено съвещание във Велико Търново във връзка 140-годишнината от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция. Очаква се присъединяване да вземат и бойкотиращите работата на настоящия парламент депутати от Българска социалистическа партия, а денят е неучебен във Велико Търново.
Председателят на Народното събрание ще открие съвещанието със звънеца, с който през 1879 година е намерено Учредителното заседание във Велико Търново.
Деца от вокална група „ Пеещи камбанки “ ще изпълнят акапелно химните на Република България и на Европейския съюз. Оригиналът на Търновската конституция ще бъде импортиран от гвардейци в залата, където преди 140 години е подписан документът.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и ръководителите на парламентарни групи в 44-ото Народно заседание ще създадат изявления във връзка годишнината. Проектът на послание към българския народ ще бъде излъчен на запис, в който вземат участие едни от най-младите парламентаристи от всички парламентарни групи. След това той ще бъде гласуван от народните представители.
На тържественото съвещание са поканени да участват президентът на Република България Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов, членовете на Министерския съвет, на Конституционния съд, ръководителите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд, основният прокурор, омбудсманът, членовете на Висшия правосъден съвет, предходни ръководители на Народното събрание, евродепутати и представители на другите вероизповедания в Република България и други
Предвижда се обща фотография на депутатите и гостите на тържествената сесия пред постройката на Учредителното заседание.
Тържественото честване на годишнината ще стартира с молебен в Катедрален храм „ Рождество на Св. Богородица “ в 9:00 часа. Народните представители ще бъдат посрещнати в 10:00 часа в музей „ Възраждане и Учредително заседание “, където ще бъде тържествената сесия на 44-то Народно заседание.
В 12:30 часа депутатите ще поднесат венци и цветя на паметника „ Майка България “. Те ще следят спектакъла „ Искри “ на Националната гвардейска част и осъществявания на младежите от Детско-юношески фолклорен отбор „ Българче “.
Тържествената заря-проверка във връзка 140-годишнината от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция ще стартира в 20:30 часа на площад „ Цар Асен I”. Присъстващите ще следят и аудио-визуалния театър „ Царевград Търнов - тон и светлина “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР