С тържествено издигане на националния трибагреник и химна на Р

...
С тържествено издигане на националния трибагреник и химна на Р
Коментари Харесай

Община Левски чества тържествено националния празник Трети март - 146 г. свободна България

С тържествено издигане на националния трикольор и химна на Р Българиязапочна през днешния ден тържественоточестване на националния ни празник на централния площад в град Левски.



Кметът на Община Левски Любка Александрова приветства жителите и гостите на общината по случай националния празник:

„ 146 години ни разделят от паметния Третимарт на 1878 година, когато в дребното селце Сан Стефано, пред стените на Цариград две империи Руската и Османската поставят подписи под кротичък контракт.Този кротичък контракт,който за следващ път прекроява картата на балканите, отпечатва успеха на съветската империя в съветско –турската, за нас освободителна война.

На този 3-ти март се ражда свободна България - Сан Стефанска България с обединяването на свободните Тракия, Мизия и Македония… Прави се първата стъпка за възобновяване на българската държавност след 5 века турско иго. Този Третимарт за нас е първата свободна глътка въздух и екстаз на нашия народ - страдалец.

500 години десетки генерации българи живеят с фантазията за деня на свободата. Живеят със загатна за погиналото си царство, за великите владетели и войни, за Аспарух, за Тервел, за Борис и Симеон, за Калоян и Патриарх Евтимий. 500 години десетки генерации българи пазят жанр, език, религия и се борят за свободата си. Несломимият български дух ражда Паисий и Софроний и десетки духовници и книжовници, Левски и Ботев, Раковски и Бенковски и хилядите знайни и незнайни хайдути, четници, революционери, въстаниците от Априлското, Чипровското и многочислените въстания. За да пристигна Трети март и той да е надълбоко затвърден в българската душа. Заради подвига на знайните и незнайни герои на възраждането, докосването до висшия блян на вековната битка против тиранията.Третимарт е и ден на признателност и благодарност към съветския народ, към хилядите елементарни мужици, които последват апела на императора и се вливат в армията форсирала Дунав на 27.06.1877 година с цел да оставят костите си по бойните полета, а паметниците им да осеят българската земя паралелно до нашите войводи… ”

Не бива да забравяме и саможертвата на тези съветски войни, тъй като те пристигнаха да се бият за свободата на братята християни, означи госпожа Александрова. Несме получили свободата си безплатно и българчетата през днешния ден би трябвало да знаят, че паралелно с съветските войни се бият българските опълченци и дружини, акцентира кметът на общината и напомни за нечовешкия подвиг, с който нашите опълченци бранят самарското знаме в боевете при Стара Загора.

Любка Александрова: „ С чутовна смелост българските опълченски дружини отстояват връх Св. Никола в шипченската епопея, през знойния август 1877 г.срещу 40 хил.армия на Сюлеман паша в миг, в който се дефинира хода на войната и се взема решение ориста на България. Нашите опълченци демонстрират на света и на нас, по какъв начин се мре за Отечеството. Техният подвиг и пролята кръв през днешния ден ни дават право да са гордеем, че и ние сме воювали и извоювали свободата си на 3 март. Трети март вечно ще остане в българското сърце свидна дата, тъй като преди 146 години увенчавайки се със независимост, Санстефанска България се трансформира в новия народен блян за новите поколения…

Честит народен празник, скъпи съграждани, скъпи сънародници!Нека обичаме България, така както нашите предшественици,за да я отстояваме!

Бог да пази България! ”.

Тържественатамузикално-поетична комбинация „ Наричат ме България ”беше величествен израз на респект, благодарност и наслада за свободата на България. За това способстваха:Младежки гвардейски отряд при СУ „ Крум Попов “, учители и възпитаници от СУ „ Крум Попов “ и ОУ „ Максим Горки “, деца и родители от ДГ „ Слънце “ и ДГ „ Локомотив “, реализатори от НЧ „ Георги Парцалев “ гр. Левски, Христина Георгиева, Венцислава Купичкова, Анджелика Тихомирова, ВГ при СУ „ Крум Попов “, Мажоретен състав при Семеен кодекс „ Ви Ес Феерия, “ Танасовата музика
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР